21 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед с обръщение към мюсюлманите в областта за Курбан Байрама

Курбанът е повод за Задоволството на Аллах, Пожелавам ви го Слава на Аллах господаря на световете, мир и благослов на последния Пратеник Мухаммед и на всички пратеници изпратени преди него. Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, Утре е десетия ден от зилхидже 31.07.20 / петък/, в който ден отбелязваме Курбан Байрам. В Исляма имаме два големи празника – Рамазан и Курбан Байрам. Курбан Байрам е празникът при който се прави жертвоприношение. Казва Аллах в Корана „ Кланяй намаз и прави курбан - жертвоприношение".С тези думи започва обращението си към последователите на Аллах в областта районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Началото на курбана се равнява на началото на човечеството, до синовете на Адем (а.с.) . Аллах повелява " Нито месото нито кръвта на животното не достигат при Аллах,а искреността и отдадеността се оценяват при Аллах”. Историята на Курбана също се допира и до пратеникът Ибрахим (а.с.), които дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. И след време в последствие на сънищата, които го спохождали, той споделил сънищата си със сина си Исмаил който отговорил " тата направи това за което си отговорен" Баща и син, пратеници на Аллах, отдадени в Него, Упававайки се в Него решени да извършат Неговата воля. Тогава Аллах пратил от небесата овен. И от тогава курбанът се отбелязва в Исляма, припомня на мюсюлманите произхода на свещения празник духовникът.

 Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Аллах. Тъй като в едно знамение Аллах Теала свързано с искрения вярващ казва –„Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах,подчертава Бейхан Мехмед.
 Хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем / Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, били опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там. Ибрахим (а.с.) беше всеотдаен и решителен да направи жертвоприношение своя син, но волята на Аллах е земното и отвъдно щастие на своите раби. Така че давайки курбан, ние спасяваме своите синове, които са еманет (подарък) от Аллах.Призовава в своето обръщение районният мюфтия. Затова трябва да отделяме повече време за възпитанието на нашите деца. Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?
  Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня. „Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения.
 Районно Мюфтийство Кърджали с вашата помощ, на Главно Мюфтийство и приятелски сдружения прави 210 курбана. Те ще бъдат раздадени на нуждаещите се, на социалните ни центрове, старчески домове, дом за сираци и др. Тази година за първи път,малка част от месото ще направим и консерви за да имаме възможността да помагаме на хората и в останалото време. Пожелавам ви дълъг, здравословен живот изпълнен с ибадет и благодат. Нека всичките ви дни със Семейното ви щастие да бъдат празнични и байрамски,се казва още в обръщението.
 Районният  мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изказва искрени благопожелания на мюсюлманите.Той припомня ,че сутрешния намаз е 5:30ч., а Байрам Намаз 6:45 ч. Празничния намаз ще се отслужи във футболното игрище намиращо се в парк "Арпезос-Север", до пасарелелката.
Апелираме ви да спазвате социалната дистанция, да носите молитвените си килимчета и маски. За тези който нямат маски ние ще осигурим,завършва обръщението си Бейхан Мехмед.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини