Районният мюфтия Бейхан Мехмед с обръщение към мюсюлманите в областта за Курбан Байрама

Курбанът е повод за Задоволството на Аллах, Пожелавам ви го Слава на Аллах господаря на световете, мир и благослов на последния Пратеник Мухаммед и на всички пратеници изпратени преди него. Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, Утре е десетия ден от зилхидже 31.07.20 / петък/, в който ден отбелязваме Курбан Байрам. В Исляма имаме два големи празника – Рамазан и Курбан Байрам. Курбан Байрам е празникът при който се прави жертвоприношение. Казва Аллах в Корана „ Кланяй намаз и прави курбан - жертвоприношение".С тези думи започва обращението си към последователите на Аллах в областта районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Началото на курбана се равнява на началото на човечеството, до синовете на Адем (а.с.) . Аллах повелява " Нито месото нито кръвта на животното не достигат при Аллах,а искреността и отдадеността се оценяват при Аллах”. Историята на Курбана също се допира и до пратеникът Ибрахим (а.с.), които дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. И след време в последствие на сънищата, които го спохождали, той споделил сънищата си със сина си Исмаил който отговорил " тата направи това за което си отговорен" Баща и син, пратеници на Аллах, отдадени в Него, Упававайки се в Него решени да извършат Неговата воля. Тогава Аллах пратил от небесата овен. И от тогава курбанът се отбелязва в Исляма, припомня на мюсюлманите произхода на свещения празник духовникът.

 Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Аллах. Тъй като в едно знамение Аллах Теала свързано с искрения вярващ казва –„Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах,подчертава Бейхан Мехмед.
 Хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем / Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, били опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там. Ибрахим (а.с.) беше всеотдаен и решителен да направи жертвоприношение своя син, но волята на Аллах е земното и отвъдно щастие на своите раби. Така че давайки курбан, ние спасяваме своите синове, които са еманет (подарък) от Аллах.Призовава в своето обръщение районният мюфтия. Затова трябва да отделяме повече време за възпитанието на нашите деца. Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?
  Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня. „Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения.
 Районно Мюфтийство Кърджали с вашата помощ, на Главно Мюфтийство и приятелски сдружения прави 210 курбана. Те ще бъдат раздадени на нуждаещите се, на социалните ни центрове, старчески домове, дом за сираци и др. Тази година за първи път,малка част от месото ще направим и консерви за да имаме възможността да помагаме на хората и в останалото време. Пожелавам ви дълъг, здравословен живот изпълнен с ибадет и благодат. Нека всичките ви дни със Семейното ви щастие да бъдат празнични и байрамски,се казва още в обръщението.
 Районният  мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изказва искрени благопожелания на мюсюлманите.Той припомня ,че сутрешния намаз е 5:30ч., а Байрам Намаз 6:45 ч. Празничния намаз ще се отслужи във футболното игрище намиращо се в парк "Арпезос-Север", до пасарелелката.
Апелираме ви да спазвате социалната дистанция, да носите молитвените си килимчета и маски. За тези който нямат маски ние ще осигурим,завършва обръщението си Бейхан Мехмед.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини