7 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед с обръщение към мюсюлманите в областта за Курбан Байрама

Курбанът е повод за Задоволството на Аллах, Пожелавам ви го Слава на Аллах господаря на световете, мир и благослов на последния Пратеник Мухаммед и на всички пратеници изпратени преди него. Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, Утре е десетия ден от зилхидже 31.07.20 / петък/, в който ден отбелязваме Курбан Байрам. В Исляма имаме два големи празника – Рамазан и Курбан Байрам. Курбан Байрам е празникът при който се прави жертвоприношение. Казва Аллах в Корана „ Кланяй намаз и прави курбан - жертвоприношение".С тези думи започва обращението си към последователите на Аллах в областта районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Началото на курбана се равнява на началото на човечеството, до синовете на Адем (а.с.) . Аллах повелява " Нито месото нито кръвта на животното не достигат при Аллах,а искреността и отдадеността се оценяват при Аллах”. Историята на Курбана също се допира и до пратеникът Ибрахим (а.с.), които дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. И след време в последствие на сънищата, които го спохождали, той споделил сънищата си със сина си Исмаил който отговорил " тата направи това за което си отговорен" Баща и син, пратеници на Аллах, отдадени в Него, Упававайки се в Него решени да извършат Неговата воля. Тогава Аллах пратил от небесата овен. И от тогава курбанът се отбелязва в Исляма, припомня на мюсюлманите произхода на свещения празник духовникът.

 Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Аллах. Тъй като в едно знамение Аллах Теала свързано с искрения вярващ казва –„Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах,подчертава Бейхан Мехмед.
 Хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем / Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, били опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там. Ибрахим (а.с.) беше всеотдаен и решителен да направи жертвоприношение своя син, но волята на Аллах е земното и отвъдно щастие на своите раби. Така че давайки курбан, ние спасяваме своите синове, които са еманет (подарък) от Аллах.Призовава в своето обръщение районният мюфтия. Затова трябва да отделяме повече време за възпитанието на нашите деца. Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?
  Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня. „Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комшийските отношения.
 Районно Мюфтийство Кърджали с вашата помощ, на Главно Мюфтийство и приятелски сдружения прави 210 курбана. Те ще бъдат раздадени на нуждаещите се, на социалните ни центрове, старчески домове, дом за сираци и др. Тази година за първи път,малка част от месото ще направим и консерви за да имаме възможността да помагаме на хората и в останалото време. Пожелавам ви дълъг, здравословен живот изпълнен с ибадет и благодат. Нека всичките ви дни със Семейното ви щастие да бъдат празнични и байрамски,се казва още в обръщението.
 Районният  мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изказва искрени благопожелания на мюсюлманите.Той припомня ,че сутрешния намаз е 5:30ч., а Байрам Намаз 6:45 ч. Празничния намаз ще се отслужи във футболното игрище намиращо се в парк "Арпезос-Север", до пасарелелката.
Апелираме ви да спазвате социалната дистанция, да носите молитвените си килимчета и маски. За тези който нямат маски ние ще осигурим,завършва обръщението си Бейхан Мехмед.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини