7 °C

Динозаврите са били топлокръвни

Анализът на фосилни яйчни черупки решава може би един дългогодишен спор за динозаврите, показвайки, че всички видове динозаври са били топлокръвни.

Това също означава, че предците на динозаврите също трябва да са били топлокръвни, коментира Робин Доусън (Robin Dawson) от Йейлския университет, който ръководи изследванията.

Досега се говореше, че предимно пернатите динозаври, наречени тероподи, от които произхождат птиците, са били топлокръвни, но все още има спор дали други групи динозаври също са били топлокръвни. Доскоро имаше само косвени методи за изчисляване на телесната температура на древните животни, така че палеонтолозите не можеха категорично да се произнесат по този въпрос.

Съществува начин да се изчисли температурата, при която органичните вещества се образуват вътре в телата на базата на въглеродни и кислородни изотопи. Тази техника може да се приложи върху черупките на яйцата, за да се разкрие телесната температура на майката, когато са се образували черупките.

 

През 2015 г. изследователите прилагат този метод върху яйчната черупка на тероподи и зауроподи (динозаври с дълъг врат) и откриват, че и двете групи са топлокръвни. Сега екипът на Доусън прилага този метод върху още три фосилни яйчни черупки.

Анализ на яйчните черупки

Една от изследваните черупки е принадлежала на теропод, наречен Troodon formosus, а друга на динозавър с патешка човка, наречен Maiasaura peeblesorum. Изследователите са уверени, че третата яйчна черупка е принадлежала на зауропод, известен като титанозавър-джудже, въпреки че динозавърът все още не е окончателно идентифициран.

Анализът на екипа предполага, че майазавърът е имал телесна температура 44° C, троодонът е имал температура до 38° C, а титанозавърът - джудже 36° C - всички по-топли от средата, в която са живели.

Най-важното е, че динозаврите с патешки човки принадлежат към различна група динозаври от тероподите и заувроподите, които са по-тясно свързани помежду си. Тази група включва животни като трицератопсите и стегозаврите. Много по-малко вероятно е топлокръвността да се развие независимо при всеки от тези три основни типа динозаври, разказва Доусън, което предполага, че всички групи динозаври споделят тази черта, което сочи, че вероятно техните общи предци са били топлокръвни.

„Ако тези три основни групи имат капацитета да използват метаболизма си, за да повишат телесната си температура, това е нещо, което важи за всички тях“, коментира палеонтологът.

Изглежда обаче, че телесната температура на троодона понякога е паднала до 28° C, разказва Доусън. Така че може да са били хетеротермични - да могат да понижават телесната си температура, за да пестят енергия, както могат много съвременни птици и бозайници.

Тези открития обаче не обясняват защо предците на динозаврите са се развили като топлокръвни, нещо, което все още е в процес на дебат.

Справка: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aax9361

Източник: https://www.newscientist.com/article/2233396-75-million-year-old-eggshells-suggest-most-dinosaurs-were-warm-blooded/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини