Годишната винетка ще струва 97 лв. през 2016 г.

Кабинетът реши официално годишната винетка за леките автомобили да струва 97 лв. Сега цената на стикера е 67 лева.

Седмичната винетка за леките коли ще струва 15 лв., при 10 лв. сега. Месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева. 

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева. 

Новите цени влизат в сила от началото на следващата година.

Очаква се след актуализирането на цените, Агенция "Пътна инфраструктура" да събере със 73.5 милиона лева повече през 2016 г. 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че се въвежда  смесена система за плащане на движение по пътищата, цитирана от БТА. 

"Моторните превозни средства до 3,5 тона ще плащат винетки, а по-тежките ще плащат на километър изминато разстояние. АПИ, Гранична полиция, КАТ и НАП ще разработят съвместно в тримесечен срок т. нар. ТОЛ система. След това ще се избере изпълнител, който да въведе в експлоатация през 2017 или 2018 г. тази нова система", посочи Павлова. 

Три варианта за увеличаване на цената на винетките бяха предложени и се обсъждаха от правителството. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. 

„Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", изтъкна преди дни финансовият министър Владислав Горанов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини