Военните в Париж за ЧНГ и в Германия на ски. Преглед на печата

24 часа"

Сметната палата вдигна 38°. Търсят горещ извор

Сметната палата вдигна температура до 38 градуса. От пролетта е голяма жега в две много важни помещения в сутерена на сградата на ул. "Екзарх Йосиф" в София, в които държавният одитор си пази архива, научи "24 часа".

Там са измерени 32 градуса на въздуха, 38 - на пода, и 36 градуса в долната част на стените.

Одитните доклади трябва да се съхраняват при определена температура и влажност.

. „Труд"

97 лв. за винетка

С 30 лв. или цели 44% ще поскъпне годишната винетка за леките коли от догодина и стикерът вече ще струва 97 лв. Цената на месечния стикер за автомобилите до 3,5 тона се увеличава най-малко - с 5 лв. и става 30 лв. от догодина. Най-сериозно е увеличението при седмичната винетка - тя поскъпва от 10 на 15 лв. или с 50%.

Решението на правителството, взето вчера, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. През април тя уверяваше, че винетките няма да поскъпват през мандата на кабинета. До вчерашното решение се е стигнало след анализ на Световната банка, която препоръчала стикерите да поскъпнат до 150 лв., обясни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

„Стандарт"

Русев доведе любимата в Пловдив

Българският кечист Русев доведе любимата си Лана в България. Мирослав Бърняшев, както е истинското му име, в момента има травма и се прибра за седмица до родния град. Един от най-популярните кечисти в световната федерация (WWE) реши да заведе блондинката до Римския стадион под тепетата. Катрин Джой Пери си направи няколко снимки за спомен. Преди няколко седмици гръмна новината, че Русев и Лана са сгодени, а се носят и слуховете, че двамата вече са си казали "да".

„Монитор"

Военните в Париж за ЧНГ и в Германия на ски

Военни ще отворят новогодишното си шампанско в най-романтичния град в света - Париж, и ще се спускат на ски по склоновете на немските Алпи. Възможност за това дават изключително тънките оферти на Министерството на отбраната по социални програми, с които срещу минимални средства армейците ще могат да си позволят незабравима ваканция. „Отпразнувайте края на годината в Париж! 2 нощувки и закуски за 119 евро за двама", гласи едно от предложенията към военните за почивка в чужбина през зимата, публикувано на сайта на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело" към МО. На свободния пазар подобна оферта за същото място върви двойно по-скъпо.

„Сега"

1000 души са избрали да се осигуряват само в НОИ

а около два месеца над 1000 работещи вече са се отказали да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Това са родени след 1959 г., които са поискали пълната им вноска за пенсия - 17.8 на сто, да отива само в държавния пенсионен фонд. Това съобщи за "Сега" управителят на НОИ Бисер Петков. Той представи бюджета на ДОО за догодина пред социалната комисия в парламента, но заради отсъстващи депутати от управляващата коалиция той не бе приет. Против гласуваха от Патриотичния фронт, БСП и ДПС. Този гаф най-вероятно ще бъде поправен при следващите гласувания в зала и в комисия.

„Дума"

итов предложил Вартоломей за орден

Предложението за награждаването на Вартоломей с орден "Стара планина" е на външния министър Даниел Митов със съдействието на БАН, призна президентът Росен Плевнелиев.

Михаил Миков настоя Цецка Цачева да провери дали е изпълнена законно процедурата по присъждането на най-високото държавно отличие на Вселенския патриарх. Лидерът на БСП съобщи, че в "Държавен вестник" все още не е обнародван указът, и призова шефката на парламента да не прави това до изясняване на истината. Няма информация нито на сайта на президента, нито сред решенията на правителството, което трябва да направи предложението до държавния глава, изтъкна Миков.

"Искам да чуя какви са били аргументите на външния министър. Интересно ми е има или няма решение на МС, което по закон е изрично изискуемо, за да се стигне до награждаване", подчерта Миков.

„Капитал дейли"

ДПС победи. Скъпият ток от тор остава

Катастрофалният резултат на ДПС на кметските избори в Пловдив, който се прероди в подкрепата за спечелването на кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, явно си има цена. Тя е във възможността над 50 стартирали проекта за централи на биомаса с изгаряне на животинска тор да бъдат изградени, което ще струва на Националната електрическа компания и потребителите на електроенергия над 197 млн. лв. годишно.

Парламентарната земеделска комисия отхвърли предложението преференциите за централите на оборска тор да отпаднат, ако са изградени след 1 януари 2016 г. В момента законът предвижда отпадане на високата цена за централите, които ще бъдат завършени след 30 юни 2016 г. На практика с предложението се целеше да бъдат спрени няколко десетки проекта, които вече са в ход и които няма да могат да бъдат завършени до края на тази година.

„Новинар"

Няма да намаляват часовете по физкултура

Физкултурата си извоюва правото да остане в учебната програма. Часовете по спорт от 3-ти до 6-и клас няма да бъдат намалявани.

За това се разбраха спортният министър Красен Кралев и образователният проф. Тодор Танев. Срещата между двамата се наложи след обявяването на проекта за новата учебна структура на Министерството на образованието и науката (МОН).

Така броят на часовете по физкултура остават 85. Нещо повече, Танев дори обеща догодина в училищата да се заложи повече на спорта. Един от мотивите му беше тенденцията децата у нас да са с наднормено тегло.

„Нашата потребност е да имаме по-здраво поколение и това зависи единствено от нас", заяви пред медиите образователният министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини