Чиновник от МОН: Езикът не означава изучаване на граматически правила

Езикът не означава изучаване на граматически правила, означава приложение. Това заяви в ефира на bTV чиновникът от образователното министерство Ана Арсениева в коментар за орязването на часовете в езиковите гимназии. Според нея часовете не са малко и ще има възможност при желание на учениците да се взимат часове от т.нар. избираеми. Най-важното е, че остават часовете в подготвителния клас, това е най-важната част от обучението. Това, че в частта задължителна подготовка има само два часа, не означава, че има орязване на часове, допълни още Арсениева.

Според г-жа Бечева - преподавател по френски език от Френската езикова гимназия в София, има риск за обучението от факта, че часовете по чужд език спадат наполовина. Избираемите часове за 9-10 клас не мога да покрият и половината от това, което е в момента. Рискът е голям заради намаляването часовете на 2 часа в 9-10 клас и спадането им от 332 часа, което е огромно. Бечева коментира и, че промяната е икономически нерентабилна, тъй като се прекъсва цикълът на интензивно изучаване.

Относно драстичното намаляване на часовете по философия, Веселин Дафов от философския факултет от СУ коментира, че няма как философията да премине в нещо друго:

"Нейната роля за цялото образование е неоспорима. Ние нямахме достатъчно време да разберем в рамките на това обществено обсъждане, само 2 седмици в рамките на избори и сваляне на имунитети такъв обществен дебат не може да стане и публикуваните промени нямат никакви мотиви и основания. Не знаем какво се прави, а само формалните параметри. За мен това създава огромни затруднения какво всъщност се случва. Ние броим часове. Станахме аритметици. Часовете намаляват над 40%. Те преминавали в гражданското, със същата сила може да преминат и във физиката."

Коста Костов от МОН се опита да потуши напрежението като напомни, че засега става дума за проект на наредба и че това не е окончателен текст. 

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини