Правителството клекна, полицаите от Кърджали свалиха блокадата на колелото на Автогарата

    Правителството клекна под натиска на протестиращите служители на реда и се отказа от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за отрязването на придобивките им.Т ова стана след като полицаите заплашиха столицата с пълна блокада през неделния ден и поискаха оставката на ресорния министър Румяна Бачварова. Днес под натиска на простети в цялата страна премиерът Бойко Борисов се срещна с професионалното ръководство на вътрешното министерство и бе категоричен,че обезщетенията от 20 заплати няма да се пипат. Час по късно главният секретар Георги Костов уведоми шефът на областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов,че всички законови придобивки на служителите на реда остават. Предложението на финансовия министър Владислав Горанов е оттеглено.Единствената промяна , която се очаква да бъде въведена е част от административните служители да се пенсионират не с първа ,а с трета категория труд.

    Събирам председателите на синдикалните организации след обед и ще обсъдим бъдещите им действия. Това заяви за Кърджали бг вести директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов. Той бе на мястото на протеста на своите служители,които днес точно в 12 часа по обед блокираха кръговото на Автогарата. Когато научиха новината за резултата от преговорите полицаите ръкопляскаха и се разотидоха.

    Все още не знаем конкретните параметри на споразумението. Ще решим как да продължим, каза председателят на синдикалното дружество“66“ към областната дирекция на МВР Павел Павлов. Той бе категоричен,че ще настояват за категоризация на труда на служителите в министерството и пълно запазване на социалните придобивки.

    Днешният протест в Кърджали бе по инициатива на Синдикалната организация на служителите в МВР/СФСМВР/. Това е най-мощния полицейски синдикат,създаден през 2009 г. В него членуват над 6500 служители на вътрешното ведомство сред, които полицаи, пожарникари,спасители.

    По инициатива на синдиката в протеста днес се включиха около двеста служители на реда. С трибагреници на реверите и с развети национални флагове те затапиха всички артерии влизащи и излизащи от колелото до Автогарата. Мнозина бяха дошли с децата си. Споделиха,че пакета от мерки на финансовия министър ще се отрази най-вече на служителите, които се борят с престъпнастта на улицата, пазят границата или гасят пожари.Средно с около 300 лв.ще бъде ощетен всеки един от тях. Те настояха не за орязване на придобивките,а напротив за плащане на нощния труд,както е по закон.Ние сме на разположение 12 месеца,по 12 часа на ден,категорични са служителите на реда от Кърджали.

    В обръщение на СФСМВР разпространено сред протестиращите се настоява за :1/Незабавно оттегляне на Законопроекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. В часта му ,засягаща социалните права на служителите в сектор „Сигурност“2/Право на колективен трудов договор за държавните служители в сектор „Сигурност“3/Право на синдикалните организации в Сектор „Сигурност“ да се присъединяват в национално представителни синдикални организации.4/Обвързване на заплатите в сектор „Сигурност“ със социално измерим критерий-средна работна заплата за страната.

    Десетки полицаи се подписаха под обръщението и изразиха готовност да се включат в национален протест в столицата на 8 ноември на площад Народно събрание от 13,00 часа.

    В следобедните часове ще стане ясно дали тези искания са приети и дали ще има национален протест.За сега голяма част от служителите на реда са удовлетворени.Предвидената блокада на кръговото трая само половин час,вместо един,както бе обявено от организаторите.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини