Мигрантите ще чакат в Гърция безплатни билети за самолет

ЕС смята да убеди бежанците да чакат в Гърция за безплатни билети за самолет до други страни, предоставящи им убежище, вместо да вървят пеша през Балканите.

Това съобщиха официални източници от ЕС, които обещаха бързи действия за прилагане на споразуменията на балканските лидери за забавяне и поставяне под контрол на мигрантския приток от Турция към Германия. 

Същевременно източниците признаха, че потокът от хора няма да спре и посочиха, че ще бъде изключително важно те да бъдат убедени да приемат договореностите, предвиждащи системно разселване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Идеята е също да убедим сирийския баща, че е по-добре да остане в Гърция със семейството си, докато бъдат преместени", каза единият официален източник. Той отбеляза трудностите пред десетките хиляди хора, които в момента са на открито на Балканите

Безплатният полет до сигурна страна ще бъде доста по-добра възможност от несигурните зимни преходи на север, посочи той. 

Лидерите на 11 страни от Балканите и ЕС, сред които и България, решиха да бъдат разкрити 100 000 допълнителни места за подслоняването на мигранти, като половината от тях ще бъдат в Гърция.

В решенията им се отбелязва, че мигрантите трябва да получават човешко отношение, докато преминават през Западните Балкани, за да се избегне хуманитарна трагедия в Европа.

Страните се съгласиха, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет могат да финансират решаването на миграционната криза.  

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое ангажимент страната му да изгради пет "горещи точки" на пет гръцки острова и в най-скоро време да създаде два центъра за по 10 хиляди бежанци във вътрешността на страната. Министър-председателят уточни, че бежанците ще останат на тези места, докато получат статут. 

Според гръцкото правителство решението на бежанския проблем се намира в Турция и Ципрас изрази изненадата си, че на срещата на 11-те лидери не е била поканена турската страна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини