Поклон пред генерал Васил Делов, Освободителя на Кърджали!

По време на Битката при Кърджали през Балканската война от 1912 година Хасковският отряд начело с генерал Васил Делов нанася поражение на корпуса на Явер паша и присъединява трайно Кърджали с Източните Родопи към България. 

След корекциите на двустранните граници от 1886 година Османската империя владее на практика целия планински масив около Кърджали. Нейните войски в района са опасно близко до железопътната линия Пловдив - Харманли и базата на българските армии, които настъпват в Източна Тракия. Командващият втора армия генерал Никола Иванов нарежда на Делов да изтласка турските войски на юг от Арда.

Хасковският отряд наброява 8 700 пушки и 42 оръдия, а войската начело с Явер паша е далеч по-многобройна - 24 000 души.

На първия ден от войната, 18 октомври 1912 г., отрядът на Делов настъпва през границата в четири колони. Ден по-късно, на 19 октомври, заедно с отряда си разбива османските войски при днешните Пчеларово и Стремци и напредва към Кърджали. Корпусът на Явер паша отстъпва от града в безпорядък. С напредването към Гюмюрджи-на на Хасковския отряд османското главно командване нарежда на Явер паша да контраатакува, преди българите да са достигнали Кърджали, но не му праща подкрепления.

В неведение за силите и намеренията на противника, българското главно командване нарежда на 19 октомври на генерал Иванов да спре настъплението на Хасковския отряд като твърде рисковано. Командващият обаче не отменя заповедта си за превземане на Кърджали и дава на Делов свобода за действие.

Така Хасковският отряд продължава настъплението си на 20 октомври. Забавен е от проливните дъждове и ръчното пренасяне на артилерията, но достига височините северно от Кърджали преди османците да успеят да се реорганизират.

Рано сутринта на 21 октомври Явер паша пресреща българите на подстъпите към града. Благодарение на пълното превъзходство на артилерията си и с удари на нож войските от Хасковския отряд преодоляват османската отбрана и предотвратяват опита да бъдат обходени от запад. Застрашени сами от обход от същата посока, османците отстъпват за втори път през Арда, изоставяйки голямо количество боеприпаси и снаряжение. Към 16 часа българските войски влизат в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини