Венцислав Момчилов:В Кърджали има динамика в престъпленията с наркотици

Венцислав Момчилов е роден на 9 януари 1973 г. в град Кърджали. В системата на МВР е постъпил през 1994 г., като е преминал през всички нива на служебната йерархия. Започнал е като полицай в РПУ-Кърджали, след което е бил назначен последователно за младши разузнавач и разузнавач в сектор "Криминална полиция" в същото управление. През 2004 г. оглавява полицейския участък в Черноочене. През 2010 г. е назначен за началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОД на МВР. От месец ноември 2012 г. става началник на най-голямото полицейско управление в областта - РУ- Кърджали. На 19 февруари 2015 г. е временно преназначен за директор на ОД на МВР-Кърджали със заповед на министър Веселин Вучков. На 30 юни 2015 г. със заповед на министър Румяна Бъчварова е преназначен за директор на ОД на МВР-Кърджали след спечелен конкурс.

-Старши комисар Момчилов, преди години съществуваха опасения, че с отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея” ще се увеличи престъпността в Кърджали. Оправдаха ли се очакванията?

-Не може да се каже, че има ръст на престъпленията в областта след отваряне на ГКПП „Маказа”. Очакванията за усложняване на средата за сигурност до голяма степен не се оправдаха. Факт е обаче, че вече имаме пресечен опит за трафик на наркотици към Западна Европа. През месец ноември, миналата година, докато още бях началник на РУ-Кърджали, заловихме най-голямото количество синтетична дрога в история на ОД на МВР– около 30 кг метаамфетамин на таблетки. Дрогата беше открита в автобус на паркинг пред големи търговски вериги в Кърджали. Очевидно беше, че тази огромна пратка не е за Кърджали, а за транспортиране извън страната. За подобряване на взаимодействието и координацията по противодействие на престъпността на регионално ниво проведохме работни срещи с партньорски служби от Гърция. Това, което е видимо след отварянето на граничния пункт, е, че голям проблем е засиленият автомобилен трафик особено през летните месеци, което усложнява обстановката по безопасността на движението.

-След отварянето на пътя към Гърция се наблюдава  тенденция към залавянето на повече притежатели на дрога.Означава ли това,че наркобизнесът в Кърджалийско се разраства след отварянето на границата?

-Определено в областта има динамика в престъпленията, свързани с наркотиците, но те съответстват и на общата тенденция в страната. По-точно е да се каже, че последните разкрития са в резултат на активизираната работа на дирекцията за противодействие на производството и разпространението на наркотици. Още в първите дни, когато станах директор, изведох това като един от основните приоритети в нашата работа. Последваха специализирани операции с моя заповед и резултатите вече се виждат. За последния един месец случаите със заловени наркотици са 18 и всеки ден има нови задържани лица. Разкриването на този вид престъпления изисква голям ресурс – човешки, време, технически. Това е така, защото престъпността по линия на наркотиците върви заедно със съпътстващи престъпления – взломни кражби от търговски обекти, вещи и части от МПС, грабежи.

-Бяха нанесени редица удари върху плантации с канабис в Кърджалийска област. Ограничиха ли полицейските акции производството на марихуана в областта ?

-Напоследък имаме две големи разкрития, свързани с производството на марихуана – в селата Бял извор и Черничево. И на двете места засадените растения са в такова количество, че очевидно става дума за производство на този вид дрога. От Бял извор иззехме 45 кг канабисови растения, от Черничево 4 растения с височина около 2,5 м, 23 саксии и 3 кг готова суха листна маса за пласиране. Забелязва се, че производителите избират слабо населени места за това производство. Може да се направи извод, че след всяко разкритие на производител на наркотици този „бизнес” се ограничава.

-Какво е нивото на разпространениние на синтетичната дрога и твърдите наркотици в областта?

-Най-масово използваният наркотик е марихуаната и това се потвърждава от последните разкрити случаи. Напоследък се очертава тенденция да се увеличават лицата, задържани с хероин. Разпространението на синтетични наркотици запазва тенденциите от миналата година. Ограничен е кръгът на лицата, които употребяват и разпространяват кокаин поради високата цена на този наркотик. От началото на тази година са образувани 49 досъдебни производства за незаконно притежаване и отглеждане на наркотични вещества, което в сравнение с миналата година е увеличение от над 2 пъти. От регистрираните престъпления най-много са тези, свързани с придобиване и държане на наркотици, на второ място са за засяване и отглеждане на наркотични вещества. При извършени процесуално-следствени действия по пет досъдебни производства са иззети 3,220 кг сух листна маса марихуана, 4 грама метаамфетамин, 25 грама хероин, 1,1 грама кокаин, 116 стръка канабис. За първи път на територията на областта през тази година е открито поле с опиев мак в момчилградското село Лале, откъдето са иззети 826 стръка от наркотика.

-Наркоразпространението засяга вече и малките населени места в Кърджалийско. Превърна ли се наркоразпространението в препитание на мнозина?

-Ще бъде пресилено да се направи такъв извод, но вече има жители на областта, които се насочват и към производство, и към разпространение на наркотици. Повечето от задържаните лица през тази година са местни, по-малко са гастролиращите от други региони.

-За първи път преди първия учебен звънец полицията атакува превантивно наркоразпространителите.Какви са очакванията ?

-Превенцията на наркоразпространението сред учениците е също наш приоритет. Целият състав на областната дирекция е наясно колко е важно да опазим децата и да държим далеч от тях разпространителите на дрога. Вярно е, че последните няколко операции съвпаднаха с дните преди началото на учебната година, но искам да кажа, че това няма да бъде кампанийно. Работата в тази насока ще продължи през цялата година.

- Има ли индикации кои са босовете в областта?

-Оперативните служби разполагат и с такава информация, но имената ще стават известни след реализациите.

                                                                 Въпросите зададе: Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини