Отмениха данък „кмет”. Преглед на печата

Все по-сложната ситуация с миграционната криза е водеща тема за вестниците.

„Има идея и ще изпратим достатъчно допълнителни войници за охрана на границата заради бежанския наплив.
Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след изслушване във вътрешната комисия на парламента. Тя обаче не поясни колко войници ще бъдат изпратени, а само посочи, че това ще стане поетапно.
"Най-вероятно армията ще се включи в охраната на границата и това е правилно", коментира пък председателят на вътрешната комисия ген. Атанасов.
Има оперативна информация за групи, най-вероятно бежанци, в европейската част на Турция, които идват към Българиоя, посочи той..." - в. „24 часа".

„Няма сериозен миграционен натиск по българските граници. Това обяви на извънредна пресконференция директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов. "Не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия", добави той и допълни, че в момента по всички граници на Евросъюза натискът е завишен.
В същото време той потвърди, че има разговори с Министерство на отбраната за разполагане на още формирования на българската армия в помощ на гранична полиция...
По информация на "Капитал" вчера гранична полиция са поискали от военното министерство да предостави още военнослужещи за охрана на държавната граница. Неофициално се твърди, че става дума за между 100 и 200 военнослужещи, които да може да участват и в съвместни патрули. От гранична полиция за момента официално не дават подробности за естеството и формата на помощта, която искат от военните.
По данни на "Гранична полиция" от началото на годината в страната са влезли 7 640 души, което с 3 хил. повече в сравнение със същия период на миналата година. За последните 24 часа са били заловени 54 души на границата, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната след като турските власти са ги спрели. По-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че това не е необичайно голяма бройка и средно по толкова човека се опитват да проникнат в България...
Той подчерта, че страната е подготвена и за вариант, при който на границите би се случило същото както на гръцко-македонската граница.
Междувременно от областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България, съобщи държавното радио. Втори ден близо 2 хил. мигранти, главно от Сирия и Ирак са окупирали истанбулската автогара. Полицията не пуска пътническите автобуси за Одрин..." - в. „Дневник".

„Бежанци ползват маршрута на наркотрафика през България
Огромни задръствания се образуваха в Унгария на магистралата, водеща към Австрия, която вчера въведе засилен контрол по границите си заради наплива на бежанци.
Мафията в Източните Балкани е най-новото звено във веригата за трафик на бежанци към Европа, писа британският в. "Таймс". Маршрутът се движи от Северозападна Турция към България и оттам - към Централна Европа. "Той минава през регион, който отдавна е епицентър на мрежи за трафик на наркотици, автомобили и хора", пише изданието.
По същия маршрут над 10 000 сирийци са влезли незаконно в България в рамките на два месеца през есента на 2013 г. Падането на цените за минаване от Гърция през Средиземноморието обаче е изместило бежанския поток. Сега пътят през България отново става популярен за бежанците, които не могат да си позволят да платят за преминаване през морето от Турция.
В лагера в Харманли допреди месец е имало 3000 души, много от тях пристигнали през 2013 г. Сега има по-малко от 800, като много от тях просто тръгват към сръбската граница, отбелязва изданието. Трафикантите действат пред очите на силите на реда, охраняващи лагера в Харманли. "Таймс" посочва, че е трудно да се различат трафикантите от бежанците, защото каналджиите се представят за бягащи от войната в Сирия. Повечето от тях обаче владеят турски и български език.
Срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС бе провал и новата среща на 22-ри няма да постигне нищо, заяви председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад на пленарното заседание на Европарламента вчера. Той посочи, че с проблема трябва да се занимават лидерите на държавите, а не вътрешните министри, тъй като бежанската криза не е вътрешен проблем на отделните страни. При откриването на сесията вчера председателят на парламента Мартин Шулц предложи да бъде гласувано днес като неотложно предложението за преразпределение на 120 000 търсещи убежище от Италия, Гърция и Унгария в други страни членки..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също за отмяната на предвидения 2-процентов данък за общините.

„ГЕРБ свали данък "кмет"
Общините няма да събират 2% данък от доходите ни. Това обявиха в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Преди 3 дни Министерството на финансите публикува на сайта си проект на закон, с който предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%, освен 10%. Цветанов благодари на Министерство на финансите, че преди да се внесе проектозакона за разглеждане в Министерски съвет е бил качен на страницата на ведомството, за да могат да се проверят съответните консултации и дебати и да може да се вземе правилното решение. И допълни: "От това, което имаме като разговори през последните няколко дни от момента, в който изучаваме сайта на МФ, като цяло имаме леки различия с ведомството и смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност".
Цветанов уточни, че именно това е силната страна - когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в правителството, те се качват на страницата на съответното ведомство. "Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения се стига до извода, че няма да се внесе дори в МС", каза още Цветанов. Той уточни, че за останалите законопроекти също текат обсъждания..." - в. „Стандарт".

„Управляващите оттеглят спорните промени в данъчните закони
Гражданите няма да плащат по-висок подоходен данък, фирмите няма да декларират пред НАП покупки над 700 лв.
Предложеният от финансовото министерство пакет от промени в данъчните закони претърпя пълно фиаско при консултирането му с партиите, които подкрепят кабинета. В резултат законопроектите ще бъдат драстично орязани, а най-спорните предложения ще бъдат оттеглени още преди внасянето им в МС.
За обратния завой се разбра след проведена във вторник среща между представителите на четирите партии във властта и финансовия министър Владислав Горанов. На нея е станало ясно, че основна част от предлаганите промени не срещат подкрепа. При обсъждането им обаче не е имало драми, а Горанов е бил много сговорчив, разказаха депутати.
Най-сериозни несъгласия между групите са предизвикали предвидената възможност за вдигане на подоходния данък с до 2% от общините и въвеждането на задължение за фирмите да декларират пред НАП покупки с възстановено ДДС над 700 лв. Срещу възможността общините да вдигат подоходния данък с до 2% над сегашните 10% са се обявили както депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, така и групата на ГЕРБ. Заделянето на част от подоходния данък за общините се обсъжда отдавна, но местната власт до последно настояваше държавата да им предостави 2% от съществуващия 10% данък, без да вдига данъчното бреме. Вчера се оказа, че против предложената от Горанов схема е и ГЕРБ, макар че никой в групата не би следвало да е изненадан от позицията на финансовото министерство, защото тя фигурира в управленската програма на партията...
Не е ясно дали след оттеглянето на тези текстове МФ изобщо ще предлага в бъдеще промени, свързани с децентрализиране на част от данъка към общините.
Никой не приема и предложените промени в закона за ДДС, които биха задължили фирмите да декларират пред НАП покупки над 700 лв. с възстановено ДДС, които могат да се ползват и за лични нужди. "Това са пълни глупости", коментира пред "Сега" председателят на ПФ Валери Симеонов...
"Прагът не трябва да е толкова нисък, защото над него в момента попада техника като телефони и лаптопи, но трябва да обхване закупуването на джипове с мнима служебна употреба, които всъщност се използват за лични нужди. Има начини това да се случи по по-облекчен подход от предложената технология в момента", коментира председателят на ГЕРБ Менда Стоянова..." - в. „Сега".

Всекидневниците информират и за арестите на полицейски шефове.

„Двама полицейски началници се озоваха в килии при операция на отдел „Вътрешна сигурност" в МВР. Шефовете на РУП-Асеновград Димчо Темелков и РУП-Първомай Васил Налбантов са задържани за 24 часа. Арестите са под ръководството на окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е по 2 различни дела за корупция и прикриване на престъпни групи. Прокурорът Румен Попов и шефът на областното МВР Христо Разсолков отказаха подробности, но обещаха брифинг за днес.
Налбантов подал през август рапорт за напускане, който не бил подписан от шефовете му. Разследването срещу него вероятно е свързано с избухнал по това време скандал с фалшиви агропрепарати от Турция. В него бе замесен бизнесменът Минчо Хубенов, който е близък с Налбантов и с бившия кмет от БСП Тодор Баръмов. Ключов момент е, че Баръмов ще се кандидатира пак, но от "Движение 21".
Налбантов и колегата му Темелков ще се проверяват и за прикриване на контрабандни канали за цигари с участието на местни първенци. „Установили сме сериозни нарушения в работата им. Искам да похваля Вътрешна сигурност и прокуратурата", каза МВР шефката Румяна Бъчварова. Тя награди Темелков на 5 юли за празника на МВР." - в. „Труд".

„Димчо Темелков и Васил Налбантов са заподозряни за престъпление по служба. В момента се провежда акция срещу организирана престъпна група.
Има достатъчно основания за драстични нарушения на арестуваните тази сутрин началници на полицейските управления в Асеновград и Първомай, каза пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.
На въпрос за какви нарушения става въпрос, Бъчварова коментира, че те са драстични, свързани с поведението, с начина , по който се осъществяват функциите. "Но нека да приключи разследването ще има информация по тях, нека да изчакаме прокуратурата. Повече не мога да кажа. Това не е случайно и е въпрос на доста сериозна и ясна позиция на министерството", допълни тя, цитирана от "Фокус".
Във връзка с това дали може ли да каже в каква посока са драстичните нарушения, заради които са станали арестите, вицепремиерът обясни, че става дума за нарушаване на основни правила и начина, по който се изпълняват функциите. "Не мога да дам детайли, но са доста неприемливи за нас практики на поведение на наши служители. Става въпрос за по-дълъг период назад във времето. Знаете, че сменихме ръководство на Областната дирекция по един конкретен повод. Работим по тези два случая преди това, имахме яснота, че там наистина има сериозни проблеми", каза още Румяна Бъчварова." - в. „Стандарт".

„Неофициалните версии са, че Темелков и Налбантов незаконно са приемали дарения от фирми и са осуетявали завеждане на преписки за престъпления срещу възнаграждения. Говори се, че са покровителствали контрабандни канали за цигари през свиленградската митница, но от апелативната прокуратура в Пловдив категорично отрекоха.
Операцията по задържането на полицейските шефове е била проведена при пълна секретност. Преди това двамата са били наблюдавани няколко месеца, тъй като техни подчинени и граждани са подавали сигнали до МВР и депутати.
Баща на затворник се бил оплакал, че Темелков му поискал пари, за да уреди синът му да излезе по-рано на свобода.
Началникът на РПУ-Асеновград, е бил задържан веднага след сутрешната оперативка в сряда.
Час по-късно пред сградата пристигнала линейка, тъй като на него му станало лошо. С линейката е бил откаран в ареста.
Петима полицаи от РПУ-Асеновград, са били отведени за разпит.
Служители от "Вътрешна сигурност" пък са привиквали десетки криминално проявени от града.
"Натопен съм, изпрати ми адвокат", обадил се той от ареста на един от бившите шефове на РПУ-Асеновград, Илко Трайков, разказаха източници на "24 часа".
Защитата му ще поеме бивша съдийка от Асеновград. Темелков оглавява РПУ от 2 г. и половина. Преди това е бил шеф на криминалния сектор в РПУ.
В града се говори, че е професионалист и не би се замесил в корупционни схеми. Преди 2 месеца бе награден с "благодарност" от вътрешния министър. Той е семеен, съпругата му има магазин.
Вторият полицейски шеф - Васил Налбантов, е начело на РПУ-Първомай, от 6-7 г. Преди месец е пуснал рапорт за напускане.
Той е на 42 г. и няма възраст за пенсия. Докато чакал подпис на молбата си, е вървяла проверка срещу него по сигнали.
Преди време получил кола от фирма като дарение, твърдят в Първомай. В града върви слух, че арестът му е заради грандиозната телефонна измама на Елена Ангелова. 80-годишната жена подари над 500 000 лв. на рецидивиста Албенко Методиев. Парите са на внука ѝ Ангел Янков, който е бизнесмен.
Арестуваният Методиев е заявил пред разследващите, че е сипал бензин на местна патрулка със свои пари. Говори се, че е предложил 500 000 лв. подкуп на първомайски полицай, за да бъде пуснат. Не е ясно дали това е бил Налбантов.
Възможно е и първомайски полицаи да са взели част от парите на внука на "златната" баба. Районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова вече обяви, че липсва малка част от сумата.
В Първомай се говори, че арестът на Налбантов е бил очакван от самия него, затова и подал рапорт. Общинари от БСП смятат, че той е предвиждал, че ще бъде сменен заради местните избори..." - в. „24 часа".

Предизборната суетня в партиите също  е сред темите на всекидневниците.

„Екшън се е разиграл в сряда около обяд в сградата на БСП във Видин, научи "Труд". Няколко членове от областния съвет на левицата в града и представител на партията от централата в София са се опитали със сила да нахлуят в офисите на общинската организация на БСП, потвърди за случилото се лидерът й Пламен Трифонов, който бе открит по телефона и по време на инцидента се е намирал извън Видин.
"В офисите са се намирали две наши служителки, които са се уплашили. Повикахме полиция чрез телефон 112, както и частната охранителна фирма, която се грижи за сигурността на помещенията", каза Трифонов. Той изрази възмущение от случилото се и опитите да се влезе в кабинета му в негово отсъствие.
От полицията потвърдиха за случая. В присъствието на униформени е запечатан кабинетът на председателя на Общинската организация на БСП с печата на партията. На хората, опитали се да влязат, е съставен предупредителен протокол за спазване на българското законодателство.
Както писа "Труд", скандалът с разцепването на БСП във Видин се вихри с пълна сила. Преди дни на заседание Общинският съвет на БСП в града поиска оставката на лидера на партията Михаил Миков.
Причината е взетото решение от НС на БСП да спусне свой кандидат за кмет на Видин и не се съобрази с решението на конференцията на левицата в града, която обяви, че подкрепя сегашния кмет Герго Гергов, издигнат от инициативен комитет." - в. „Труд".

„Като кандидат, издигнат от ГЕРБ, е съвсем нормално основният ми опонент да е от БСП, който е проф. Михаил Мирчев. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за Нова телевизия.
Фандъкова нарече "лъжа" думите на подкрепения от АБВ за поста й Георги Кадиев, че, ако се въведе до 2% допълнителен данък върху 10-те % плосък данък, 173 млн. в столична община ще бъдат усвоени по различни корупционни схеми.
"Аз съм първият човек, който възлага проверка без колебание и взима мерки веднага във всяка ситуация. Има много примери затова - ние имаме постоянен контрол, имаме две звена за контрол. Аз самата давам проверките и на прокуратурата", заяви тя.
На въпрос колко души е уволнила за съмнение с корупция Фандъкова заяви: "Това е процес, в който по мое предложение бяха освободени двама районни кмета този мандат, директори на общински дружества..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини