Възпоменателна вечер за Нури Тургут Адалъ

    Възпоменателна вечер за видния общественик и поет от турски произход Нури Тургут Адалъ се проведе в салона на читалище „Юмер Лютви” в Кърджали. На събитието присъстваха народните представители инж. Ердинч Хайрула и Салиха Емин, председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим, районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед, бившият депутат Ахмед Юсеин, бивши полизатворници на комунистическия режим. Тук бяха още Бестами Йешилбахче, главен секретар на изселническата организация „Балгьоч” в Бурса, Зюлкеф Йешилбахче, един от учредителите на „Балгьоч” в Бурса. Възпоменателната вечер започна  със стихове от Нури Тургут Адали, рецитирани от млади членове на Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали.

    Писателят и журналист  Мехмет Тюркер представи второто издание на книгата си „Героят в сянка”, посветена за живота на Нури Тургут Адали.

    Председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим разказа спомени от затвора в Стара Загара, където са били заедно с Нури Адалъ цели 7 години.

    „Нури Адали бе нашият идол. Той завинаги ще остане в нашите сърца”, заяви Бейхан Йълмаз от Измир. Тя е лежала в сливенския затвор през 80-те години на миналия век.

    Възпоменателната вечер завърши с молитва, отслужена от районния мюфтия Бейхан Мехмед.

    Организатор на проявата бе Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали.

    Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец, Кирковско. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб" в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини