ДПС отряза БСП за референдума, социалистите подхващат подписка за народното допитване

    ДПС отряза БСП за референдума,за отделянето на Кърджали в самостоятелна община. На днешната сесия съветниците от Движението гласуваха против включването на точката в дневния ред на заседанието на местния парламент. 23 народни избраници от Движението бяха , против.”За” гласуваха съветниците от БСП,ГЕРБ и независимите.

    Областният лидер на социалистите Георги Кючуков прочете предложението за народно допитване ,подкрепено от 9 народни избраници. В него се предлага референдум за обособяването на Кърджали в самостоятелна община.Пред журналисти след гласуването Кючуков сподели,че неговата партия не е искала да пренебрегне институция като местния парламент.Той посочи,че социалистите започват подписка за иницииране на референдум.Нужни е подкрепа на 10% от гласоподавателите на последния местен вот за да се проведе народно допитване.Не бързаме.Не целим референдума да се проведе по време на местния вот.Това може да стане и по –късно.При успех ще предизвикаме предсрочни местни избори,каза още Кючуков.Той отхвърли обвиненията на кмета Хасан Азис,че е извадил казуса от политическия нафталин.Идеята не е стара.Преди години се коментираше обособяване на Перперек в самостоятелна община,а ние сега внасяме коренно различно предложение за отделяне на Кърджали,подчерта Кючуков.Той даде за пример Добрич и Ямбол,където областните центрове са отделени от селата.

    На въпрос на кмета на Глухар,как ще се компенсира липсата на пари за селата от новия програмен период поради отделянето,Кючуков каза,че животът не свършва през 2020 г. и тогава те ще могат да подготвят свои проекти. Необходим е преходен период и те ще го имат ,категоричен е соцлидерът.

    По време на заседанието стана ясно,че точката не е влязла в дневния ред,защото мотивите на БСП не са били подкрепени и подписани от съветниците на ГЕРБ, дали подкрепа за референдума. Според Огнян Иванов от ГЕРБ в мотивите не са дадени отговори на много политически и административни въпроси, което е накарало съпартийците му да се въздържат от подписването им. По принцип сме съгласни с референдума,затова подкрепихме включването на точката в дневния ред на сесията,каза още Иванов.

    ДПС много се страхуват от референдума. Те с основание прогнозират, че ще загубят.Два пъти съм се явявал на избори срещу тях-през 1999 г. и 2011 г. и двата пъти съм печелил в града, категоричен бе членът на ИБ на БСП Милко Багдасаров.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини