Защо мощите на св.Йоан Предтеча идват в Кърджали на Еньовден?

    През 2011 г. на 29.08 в деня на отсичането на главата на Св. Йоан Предтеча, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ме въведе на служение в средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча” в град Кърджали. До този момент, манастира беше музей, макар две години преди това да беше вече върнат на БПЦ. Вратите му бяха заключени с катинари. Тревите и храстите почти покриваха зидовете на манастира. В манастира не се извършваше никакво богослужение. Започнах да служа всяка сутрин и вечер в празния манастир. Постепенно, чувайки камбанения звън, хората от квартала започнаха да идват на поклонение и богослужение. Постепенно започнаха да си благоукрасяват и храма като закупуваха, евангелие, кандила, климатици, полилеи, тронове, певници, богослужебни книги, камбани и др. Постепенно започнаха да водят и своите деца. Така след няколко месеца, в Неделята на „Блудния син” се основа и Неделно училище по Православно Християнско вероучение за деца. Това е училище, съществувало още от времето на основаване на Църквата, защото в него не се учи, а се живее. 
    Всяка Неделя, след Св.Литургия, сгушени на пейките на храма децата се събираха за да чуят какво ще им кажа. Отначало 4-5 деца, после 10-12 и така броят постоянно растеше. В един момент се оказа, че в храма вече нямаме възможност да се събираме, поради големия брой деца. Това наложи да се предприемат действия по изграждане на постройка, подходяща за целта. 
    През 2013г., в близост до старинните средновековни разкопки, се проектира строеж на манастирски комплекс, състоящ се от седем части. По проект „Красива България” и със спомоществователството на ПП ГЕРБ, започна изграждането на първата част от манастира „Неделно училище”. В началото на 2014г.строежа на Неделното училище приключи, а на 01.11.2014г., в деня на Народните будители, се освети и децата започнаха учебната 2014 – 2015г. във своя постройка, със свои стаи. 
    Всички тези дела се видяха от жителите свързани с Кърджали и те решиха да подхванат високо духовно и историческо дело. Както в манастира Св.вмчк Георги Зограф на Света Гора Атон едно от крилата се именува „Банско” крило, защото е строено с усилията, труда и средствата на хора свързани с Банско, така и в Кърджали жителите пожелаха в средновековен манастир Св. Йоан Предтеча да построят своя част, която да се изгради единствено и само с усилията, труда, средствата, любовта и големите сърца на кърджалийци и да се именува „Кърджалийска”. По този начин хората желаят да изградят нещо, в основите на което да вложат своята воля, своята вътрешност, своите чувства, своята любов и своите сърца. По този начин ще им се отдаде възможност да си имат местенце в което да се събират, местенце в което да се сплотяват и просвещават, местенце, което да чувстват така, че където и да са разпилени по света те или техните деца, да чувстват, че това местенце е част от тях, местенце, което да им напомня за тяхната вяра, огнище и корени, ще им се отдаде възможност да построят не каква да е постройка, не къща, не хотел, басейн, ресторант или игрална зала, а духовен дом, ще им се отдаде възможност да построят манастир.
    Името Йоан означава Божия благодат. Ето защо, аз се молих, този народ да получи тази благодат, защото я заслужава. Ето защо аз се молех да дойде не коя да е светиня, а лично онзи, за когото Господ каза; Между родените от жена няма по – голям от Йоана, лично онзи който е кръстил Господ Иисус Христос, като е възложил десницата си върху главата Му. Ето за това ще дойдат мощите на Св. Йоан Предтеча, за да благолсовят този народ, да чуят молитвите на сърцето му и да излеят тази неземна благодат.
    Св.Пророче, Предетече и Кръстителю на нашия Господ Иисус Христос, моли се за нас грешните.

    Отец Николай Величков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини