Катастрофални наводнения в Европа

Обилните валежи от последните дни предизвикаха наводнения в много райони на Западна Европа.


В южните части на Белгия един човек се води в неизвестност, след като е бил повлечен от водата, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Най-засегнат е район край Намюр, където придошла река е заляла магистрала. 

Съобщава се за десетки евакуирани и приети в болница с измръзване. Валежите в страната продължават почти непрестанно вече цяла седмица. Средните температури са около 13 градуса, колкото бяха в края на март. 

Синоптиците отбелязват, че за три дни в Белгия са паднали валежи, равни на месечната норма.

От неделя във Франция и по-конкретно централната част на страната и Парижка област валят проливни дъждове. Наводненията причиниха много инциденти и се наложи да бъдат евакуирани над 5000 души.

Ездач загина в четвъртък, след като заедно с коня му бяха отнесени от река в Еври Грежи сьор Жер, югоизточно от Париж. Тялото на 74-годишният мъж беше открито и извадено от водата от пожарникари. Конят е успял да се спаси сам.

Това е третата жертва на наводненията, след като възрастна жена и дете загинаха през последните дни.
За департамент Сен е Марн е обявена червен код, докато валежите продължават. За 12 други департамента е обявен оранжев код.

Междувременно нивото на река Сена не дава признаци за понижаване, а дори се очаква в петък да се покачи до шест метра над обичайното ѝ ниво.

Лувърът е затворен, а служителите изнасят предмети на изкуството от складовете в мазето. От другата страна на реката, музеят Орсе също е затворен и е в готовност за изнасяне на изложените в него творби. В резултат на наводненията има и затворени участъци от метрото в Париж. 

Тежките наводнения, които засегнаха и  южната част на Германия, взеха шеста жертва днес. По данни на властите в петък сутринта органите на реда са получили сигнал и за изчезнала възрастна двойка.

Точният брой на хората, които се водят в неизвестност след бедствието, към момента обаче не може да бъде конкретизиран. Щетите, причинени от водната стихия, достигат стотици милиони.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствие към семействата на жертвите на катастрофалните наводнения, превърнали части от Южна Германия в бедствени райони, предаде ДПА. 
"Федералното правителство скърби за тези, които получиха помощ твърде късно", каза Меркел на пресконференция в Берлин.

Тя подчерта, че реакцията във връзка с наводненията, залели южните провинции Бавария и Райнланд-Пфалц и части от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, показва сплотеността на Германия.

По данни на полицията близо 3500 домове в Бавария са останали без електричество заради придошлите води, достигнали височина от 1 метър в много градове в провинцията.

Четири от жертвите са загинали в баварския град Зимбах на Ин, а тялото на петия загинал е било намерено в река близо до град Юлбах, Югоизточна Бавария. 

Наводненията заляха много къщи и принудиха жителите да търсят спасение на покривите, откъдето бяха откарани с хеликоптери на безопасни места. Придошлите води отнесоха коли, дървета и мебели.

Двама души са загинали при наводнения в източните румънски окръзи Бакъу и Вранча. В района са закрити пътищата, включително и магистралите с национална значимост. 

Нивото на водата в засегнатите региони на места превишава един метър. Под вода остават стотици домове, спряно е и електроснабдяването в редица населени места. 

Мобилната телефонна връзка също е прекъсната. Няколкостотин семейства са евакуирани, а пожарните служби и жандармерията провеждат спасителни операции. Метеоролозите очакват силните валежи да продължат и през следващите дни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини