Конгресът забрани на американските военни да обучават украинския батальон "Азов"

    Американският конгрес е приел поправка на законопроект, която забранява да се отделят средства за подготовката на украинския доброволчески батальон "Азов". Демократът Джон Кониърс Дж., представляващ Мичиган, е автор на инициативата, за успеха на която се съобщава на официалния му сайт. Конгресменът изразява благодарността си, че предложението му е било единодушно прието и американските военни няма да обучават членовете на "омерзителния неонацистки Азов".

    В пресъобщението се цитират множество публикации от американската и английска преса, които сочат неонацистката същност на батальона "Азов":

    Foreign Policy характеризира това формирование на украинската гвардия като "откровено неонацистко" и "фашистко". Междувременно министърът на въртешните работи на Украйна Аваков анонсира, че "Азов" ще бъде едно от първите подразделения, които ще обучат американските инструктори...

    Позовавайки се на Reuters се припомня възникването на "Азов" от военизираната национал-социалистическа групировка "Патриот Украины". Нейните лозунги са относно превъзходството на бялата раса, расовата чистота, необходимостта от авторитарна власт и централизирана национална икономика.

    От септември 2014 год. "Азов" е включен в състава на украинската национална гвардия и започна да получава голямо количество тежко въоръжение, а водачът му Билецкий стана по-умерен.

    The Telegraph посочва, че "Азов" има на знамето си неонацистския символ "Волфсангел", а участниците са открито бели расисти и антисемити.

    Според публикации във Washington Post, членовете на батальона потенциално могат да воюват против проруските противници самоволно и даже да обърнат оръжие срещу украинското правителство, в случай че то тръгне по пътя на дипломатическо регулиране на конфликта.

    Конгресът е приел и поправка, която съдържа забрана за доставката на преносими зенитно-ракетни комплекси на Украйна и Ирак.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини