Ботевци с национално признание в конкурса „Живеем в земята на Ботев“

Изключителни са постиженията в литературата и родното слово, завоювани от ученици на ГПЧЕ „Христо Ботев“ в Кърджали. В Деня на славянската писменост и култура 24 май, те дадоха поредния повод за гордост. След успехите на абитуриентите Боян Каменов и Тодор Боюклиев, класирани на челни места в Националния кръг на олимпиадата по български език и литература, достойно се представят и техните наследници от Гимназията. Поредната национална награда за литература е на Айтач Исмаил  – второ място за поезия и Таня Абаджиева с поощрителна награда в същия раздел и възрастова група. Заслуга за успехите на учениците имат и техните учители, които не само водят ботевци по пътя на познанието, но и ги изграждат като силни и амбициозни личности.

Успешно бе представянето на гимназистите на Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Като ежегоден участник в конкурса, Гимназия„Христо Ботев“ спечели грамота за най-активен участник. Традиционно младите творци, вдъхновени от делото на своя патрон, създават творби, които впечатляват с искреност, почит и уважение към делото и саможертвата на поета-революционер. И тази година ботевци се включиха с ентусиазъм в националната надпревара и изпратиха  над 20 произведения.  

Младите таланти представиха повече от блестящо своето училище и доказаха, че познават заветите на Ботев и спазват положената клетва за принадлежност към гимназията и за съхраняване на националната памет. Силата, с която Ботев присъства в националния пантеон на безсмъртието, спомага за укрепване на духа, патриотизма и българщината в младото поколение.

Конкурсът е част от културните прояви, които се посвещават на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. За наградите в юбилейното му издание се състезават над 220 есета и стихотворения. Отличените творби от Националния литературен конкурс “Живеем в земята на Ботев”  ще бъдат включени в литературния алманах  “Околчица”, издаван всяка година по време на Ботевите дни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини