Ардино излъчи своите победители в конкурса „Букет 2015”

Вчера в салона на читалище „Родопска искра” в Ардино се проведе общинския кръг на втория националния конкурс за любителско творчество „Букет 2015” под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Инициативата се провежда под патронажа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Участниците бяха разделени в категориите музикално и сценично изкуство, приложно изкуство и стари занаяти, кулинарни традиции.  Оценяваше ги компетентно жури с председател Иван Дойновски.

Целта на проявата е да повиши интересът на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България. Събитието бе уважено от председателя на общинския съвет на ДПС в Ардино  Изет Шабан и областния координатор на конкурсите „Букет” Неджми Ходжов.

В категория „Музикално изкуство” (групово участие) първо място спечели детската вокална група „Звънче” към читалище „Родопска искра” – Ардино с  ръководител  Ергюн Мюмюнов. Танцовата група от Бял извор с ръководител Макбуле Шерифова е първенец в подкатегория „Танцово изпълнение”. 11-годишната Несрин Юсуф от Бял извор е победител в подкатегория „Индивидуално изпълнение”

Със саморъчно изработените сувенири Гюнай Мустафа от Ардино се класира на първо място в категорията „Стари занятия и приложно изкуство". На втора позиция остана Адил Мустафа, също от Ардино, който представи уникални картини от борови клонки на исторически забележителности и паметници на културата. 

В категорията „Кулинарни традиции” първо място зае читалище „ Родопска искра” от Жълтуша с домашно сирене, колаци на тикла и мед от глухарчета.

За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамоти. Класиралите се на първо място ще участват в областния кръг на 19 септември в Дома на културата в Кърджали.

Председателят на Общинския съвет на ДПС в Ардино Изет Шабан благодари на всички взели участие в конкурса. „Ардино има особен културен заряд. Убеден съм , че в тазгодишното издание на „Букет” отново ще се представим достойно, както на областно, така и на национално ниво”, заяви Шабан.

Призьорите от Ардино в конкурс „Букет 2015”

 Категория „Музикално изкуство”

 Подкатегория „Групово участие”

  1. ДВГ „Звънче” към НЧ „Родопска искра” – Ардино с ръководител Ергюн Мюмюнов

Подкатегория „Танцово участие”

  1. Танцова група – 5-8 клас – Бял извор с ръководител Макбуле Шерифова
  2. Тацова група – 1-4 клас – Ардино с ръководител Светлана Карамфилова
  3. Танцова група – 1-4 клас – Бял извор с ръководител Макбуле Шерифова

Подгатегория „Индивидуално участие”

  1. Несрин Юсуф – Бял извор
  2. Ердан Назми – Млечино
  3. Даная Ясенова – Ардино

 Категория „Приложно изкуство и стари занаяти”

  1. Гюнай Мустафа – Ардино
  2. Адил Мустафа – Ардино
  3. НЧ „П.К.Яворов” – Брезен

    Категория „Кулинарни традиции”

  1. НЧ „Родопска искра” – Жълтуша
  2. НЧ „Нова светлина” – Богатино

НЧ „Пробуда” – Бял извор

  1. НЧ „Родопи” – Ленище

НЧ „П.К.Яворов” - Брезен

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини