Силен вятър е повредил крилото на "Слънчев импулс 2"

Революционният самолет "Слънчев импулс 2", който бе принуден да кацне в Нагоя, Япония, заради неблагоприятни метеорологични условия, е получил повреди и ще може да излети отново след най-малко една седмица, оповести пилотът му, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Ще ни бъде нужна една седмица, за да го поправим. Повредите са малки - нищо страшно не се е случило", поясни пилотът Андре Боршберг пред журналисти.

"Слънчев импулс" осъществи непредвидено кацане в Япония.

Въпреки взетите от екипа предпазни мерки, един от елероните на самолета е бил повреден в часовете след кацането му. До повредата се стигнало, тъй като "Слънчев импулс 2" останал дълго време на пистата изложен на ветрове и дъжд, очаквайки пристигането на неговия специален хангар, транспортиран спешно с товарен самолет от Китай.

Самолетът е чуплив и е с прекалено големи размери, за да бъде вкаран в хангар, съобразен с нормите за подобно помещение. "Слънчев импулс 2" не понася турбулентността на въздуха, нито ефекта от ветровете, топлината и дъждовете дори когато е на земята.

Огромната надуваема шатра, която трябва да послужи за хангар, пристигна едва вчера вечерта и след това бяха нужни десетина часа нощен труд, за да бъде инсталирана на място. След като бъдат извършени ремонтните работи, "Слънчев импулс 2" ще трябва да изчака благоприятни метеорологични условия, за да излети отново.

"Сезонът на дъждовете започна в Япония", отбеляза Боршберг. „Ще има други дъждовни дни, но и слънчево време. Ще трябва да се избере подходящият момент, за да може "Слънчев импулс 2" да излети отново и да стигне до Хавай".

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини