До 2019 г. Япония ще построи нова стартова площадка на космодрума Танегашима

Нов стартов комплекс ще бъде изграден до 2019 г. на японския космодрум Танегашима, съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА), цитирана от ТАСС. Новата стартова площадка ще позволи изстрелването на новата ракета носител Н-3, която ще влезе в експлоатация през 2020 г.

Понастоящем в Танегашима са разположени два стартови комплекса. Единият от тях е предназначен за изстрелването на ракетите H-2A, а другият се използва за стартовете на тяхната модификация, ракетите H-2B. Именно вторият комплекс ще бъде демонтиран и модифициран за нуждите на новата ракета-носител. Стойността на проекта възлиза на 10 млрд. йени (79,8 млн. долара).

Сред нововъведенията, които се планират при строителството, фигурира и автоматичната система за проверка на състоянието на ракетата. Тя ще бъде способна да следи за работоспособността на няколко нейни части едновременно. 

Това в значителна степен ще съкрати времето за подготовка на старта. По този начин от космодрума ще могат да бъдат изстрелвани до 10 ракети годишно, два пъти повече, отколкото сега.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини