Съдия Светла Божкова поема делото на КТБ

Съдия Светла Божкова поема делото по неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ), стана ясно след публичното разпределение, направено от Софийския апелативен съд (САС). 

Коя е съдия Божкова? Тя е един от 19-те апелативни съдии, които подкрепиха искането на колегите си от Софийски градски съд за оставката на досегашния председател на съда Владимира Янева и заместничките ѝ Богдана Желяска и Петя Крънчева. От трите на работа засега остана само Крънчева. Специално името на Крънчева е в основната на доклад на ВСС. Тя води Наказателното отделение на СГС и заключението от проверката на ВСС е, че там не е имало случайно разпределение на съдебни заседатели.

Божкова и 18-те ѝ колеги от САС изрично поискаха задълбочена проверка по разпределенията за делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". Именно заради „Белведере” съдия Румяна Ченалова стана клиент на прокуратурата. 

Освен това Светла Божкова беше и докладчик по делото на Главното мюфтийство за вакъфските имоти. Според решение на САС Мюфтийството не е правоприемник на някогашните мюсюлмански вероизповедни общини и не може да води дела срещу държавата и общините за връщането на техни имоти. Такива дела Мюфтийството заведе на няколко места в България – в Пловдив, в Карлово, в Кюстендил, в Дупница. 

Припомняме, че съдия Иво  Дачев от Софийски градски съд вече обяви  КТБ в несъстоятелност. В решението се определи  началната дата на  неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекрати  дейността на КТБ.  Съдът постанови обща възбрана и запор върху  имуществото на банката и  започване на осребряване на активите, включени  в масата на  несъстоятелността на КТБ.

В края на април Софийска градска прокуратура подаде  протест против  решението на Софийски градски съд в частта, в която за  начална дата на  неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка"  АД е определена  датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014  г. Прокуратурата и БНБ искат за дата на отнемане на лиценза да бъде посочен 30 септември, 2014 година. Точно между 30 септември и 6 ноември са извършени куп цесии за милиони левове и бяха изказани доста мнения, че ако датата на неплатежоспособност остане 6 ноември, то цесиите няма как да бъдат атакувани законово.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини