БСП: Комисията по досиетата да стане исторически институт

БСП предлага законопроект, който да преобразува Комисията по досиетата в исторически институт, където извън политическото злободневие досиетата да бъдат четени
Това заяви депутатът Атанас Мерджанов в декларация от името на левицата в парламента, предаде БТА. 

"Ако искате да прочетем и затворим страницата за досиетата и да продължим напред, то време е да скършим монопола върху истината, установен от Комисията по досиетата, и темата да се върне в парламента. Нека вместо комисия по досиетата да чете историята, комисия от историци да чете досиетата", добави той. 

Според Мерджанов в предизборно време обикновено се активира "любимата" тема за досиетата, а този път на дневен ред са архивите на военното 
разузнаване. 

Преди дни военният министър Николай Ненчев издаде заповед служба "Военна информация" да предаде архивите си  на Комиситяа по досиетата, каквито са законовите изисквания.

Депутатът от БСП заяви още, че в годините комисията по досиетата не само не е прекратила, а непрекъснато е подхранвала митовете, свързани с бившата Държавна сигурност. 

"Практиката на комисията е противоречива, конюнктурна и непрофесионална. По нелеп начин бяха омаскарени хора на изкуството и науката, журналисти и писатели. В същото време не сме чули някой кредитен милионер сериозно да е пострадал от работата на комисията", каза още Мерджанов. 

По думите му 170 български дипломати, с чиито усилия България я влязла в НАТО и ЕС, са станали жертва на комисията по време на първото управление на ГЕРБ. 

"Тогава инициатор на акцията по отзоваването им беше министърът на външните работи Николай Младенов, син на бивш служител на Държавна сигурност. Днес наред са военните разузнавачи, а подбудител на тяхното осветяване е министърът на отбраната, мощно подкрепян от президента на републиката", посочи Мерджанов. 

Той попита управляващите дали са се замисляли какви са рисковете пред онези чужденци, които са работили, а може би и още работят за България. 

Според него в политически план от предадените досиета сигурно ще се стъкми някой скандал, който ще трае два-три дни и ще отшуми. Затова от левицата питали - заслужава ли си заради нечии политически амбиции хора да се излагат на риск.

"Заслужава ли си Военното разузнаване да бъде оголено сега, когато отвсякъде тегнат заплахи,кой ще се реши да сътрудничи на България, когато знае, че утре някой Ненчев може да го разобличи?", попита социалистът. 

И се обърна към управляващите с думите, че са затворили очи и уши за проблемите в сигурността и затова носят огромна отговорност. 

Атанас Мерданов ги призова да приемат декларацията на БСП като призив за здрав разум, защото все по-упорито се насаждало впечатлението, че понеже нямат визия за бъдещето, настояват да се мразим за миналото.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини