Община Кърджали представи европейския си опит на Борса за общински проекти

Община Кърджали представи европейския си опит на Борсата за общински проекти в град Пловдив на 17 и 18 май. Тя бе част от най-големия международен форум, организиран от Националното Сдружение на Общините в Република България - Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. 
В работата й се включиха близо 550 делегати от България и още 15 държави, сред които Хърватия, Словения, Молдова, Сърбия, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина и Австрия.
На самостоятелния щанд на община Кърджали посетителите на изложението имаха възможност да се запознаят с реализирани 25 проекта с помощта на европейските фондове през предходния програмен период 2007-2013г. Сред тях проектите за скалния град на траките Перперикон и Интегрирания воден проект на Кърджали, включващ изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, както и разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Кърджали. Информационни материали бяха представени и за по-малките проекти, свързани с развитието и обучението на администрацията, реализирани по ОП „Развитие на човешките ресурси” и за проекта, насочен към въвеждането на мерки за енергийна ефективност в учебните заведения в Кърджали.
Особен интерес предизвика един от най-мащабните проекти реализирани през последните години с помощта на европейските фондове-този за изграждането на парк „Арпезос-Север”. Интересът бе провокиран и от представения макет на парка по време на борсата за общински проекти, разположена в палата 6 на Панаирното градче в Пловдив.
Посетители на изложението имаха възможност да разговарят и с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис. Реализирането на двата етапа на парка в срок от 4 години и възможностите, които той предлага като функции, разположение и използване на терени, загубили своето предназначение за нещо ново, бяха адмирирани от тях. 
„Борсата на общински проекти показа, че българските общини вече са се научили да работят по европейски проекти и да инвестират правилно средствата, за да се получи най-големия ефект. Местните власти имат възможност да споделят опит и заедно да работят за по-добри градове”, сподели след завръщането си Надежда Цветкова -началник отдел „Управление на проекти” в общинска администрация Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини