Решават окончателно за пенсионната реформа

Как ще се променят условията за пенсиониране през следващите години ще решава днес Министерският съвет. Вносител на пакета промени в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда е вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

С промените се цели в дългосрочен план дефицитът в Националния осигурителен институт да бъде намален, а размерът на пенсиите постепенно да нараства като това ще стане с увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Калфин очаква, че с тези мерки след 10-12 години субсидията от бюджета към Националния осигурителен институт ще намалее с до 1.5 млрд. лв., които биха могли да се използват за увеличаване на пенсиите.

Проектът предвижда възрастта за пенсиониране да стане 65 години като първите засегнати ще са мъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972-ра. Това ще се случи съответно през 2029-та и 2037-ма година.

Сред най-спорните въпроси, които се очаква да се изяснят на днешното заседание, са правилата, по които се пенсионират работещите в силовите ведомства и нарастването на осигурителните вноски. До последно вчера продължиха консултациите между изпълнителната власт, работодателите и синдикатите.




Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини