„Рицарят в мен“ – конкурс за рисунка

Рисунката на Александър Гинчев "Звезден рицар“, изпълнена в смесена техника и отличена от софийското жури в националния заключителен етап на конкурса за рисунка "Рицарят в мен".

Приключи националният конкурс за рисунки под надслов „Рицарят в мен“.  Обявен от  Ордена на Рицарите -Тамплиери, Велик Приорат – България, цели да провокира младите хора на България да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство рицарството като школа за изграждане на личности и характери, развивайки се и израствайки непрекъснато в градивен план. Същността на конкурса се изрази в три етапа - училищен, регионалин и национален. В СОУ „Йордан Йовков“ конкурсът предизвика голям интерес. Заедно със своя преподавател Веселин Тенчев  се включиха  множество ученици, в чиито рисунки преобладаваха ярките цветове и смели постъпки. Бяха нарисувани както древни ,така и съвременни рицари, мечтаещи за един по-добър свят - сега и в бъдеще. Да служиш на обществото, да помагаш на възрастни, слаби и беззащитни хора в беда, да проявиш смелост и себеотрицание, спасявайки малки и големи и помагайки на нуждаещите се –това е съвременният рицарски идеал, пресътворен в множеството от рисунките на йовковци.

   Излъчените победители от първия етап на конкурса – шестокласниците: Бойка Христова и Митка Йорданова и седмокласниците:  Александър Гинчев, Диана Табакова, Серен Емин, Валентина Тодорова, Диляра Мустафа, Кадер Ахмед, Аделина Борисова  и Ива Гочева получиха парична награда от сто лева, предадена от кърджалийската командерия на ордена. С тях бяха закупени материали за кабинета по рисуване - листове линолеум и специални резци за гравиране. Първите пет от рисунките участваха в регионалния етап, който се проведе от 15.03 до 30.03.2015г. Жури от специалисти, одобрено от Командерията, излъчи най-добрите рисунки от кърджалийските училища за участие в националния етап на конкурса.

    Седемчлено жури, съставено от експерти от МОН и петима художници от София излъчиха победителите от националния етап – ученици от София, Пловдив, Варна и Кърджали. Петимата наградени, сред които е седмокласникът от СОУ „Йордан Йовков“, Кърджали - Александър Младенов Гинчев, заслужиха годишни стипендии. Наградите и почетните грамоти ще бъдат връчени на 01. 06. 2015 г. в София.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини