Жестока битка на мигранти на кораб край Индонезия

Мигранти от Мианма и Бангладеш са участвали в свирепи битки с ножове, мачете и метални пръти на бедстващ кораб край Индонезия.
Това съобщиха оцелелите, които говорят за 100 загинали, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

И в двата враждуващи лагера мигрантите говорят заужасяващи кървави сцени на борда на претоварения кораб, изоставен от своя екипаж миналата седмица. 
Отчаяните мигранти се избивали, за да се доберат до намаляващите запаси. 

Те са част от близо 3000 бангладешци и рохинги - живеещо предимно в Мианма мюсюлманско малцинство - стъпили на бреговете на Югоизточна Азия след втвърдяването на политиката на Тайланд спрямо трафика на хора.

Изтощените оцелели, чиито тела са покрити със синини и порязвания, са разказали за изпитанията си влагерите в индонезийската провинция Ачех,където са получили убежище.

Много от мигрантите са били убити с мачете, а други са се хвърлили през борда, за да избегнат клането. 

Оцелелите са били прибрани от рибари, които ги откарали до брега. Сега бангладешците и рохингите си отправят взаимни обвинения за кланетата.

"Бангладешците изведнъж се хвърлиха към горната палуба и нападнаха тези, които се намираха там", казва Асина Бегун, 22-годишна рохинга. 

"Тези, които искаха да си спасят живота, трябваше да скочат в морето, но брат ми не успя да го направи. Когато го откриха, те го пребиха и заклаха. След това го хвърлиха във водата".

Бангладешците от своя страна обвиняват капитана, че е фаворизирал рохингите, защотоговорел само един от езиците на Мианма и давал на всички тях храна и вода. Те казват, че рохингите ги нападнали, докато те просели храна от тях. 

Рохингите се намирали на горната палуба а бангладешците, които били мнозинство сред пътуващите, на долната.

Когато избухнали сблъсъците, рохингите опитали да попречат на бангладешците да се качат по стълбите, нападайки ги с мачетета и заливайки ги с вода с пипер.

"Те ни поливаха с гореща вода, с вода с пипер, всички които се качваха, бяха удряни с брадви", казва 30-годишен мигрант, покрит с белези.

"Накрая си дадохме сметка, че ще умрем. Тогава решихме да се бием и да ги вземем със себе си в нашата смърт".

Докато насилието ескалирало, корабът започнал да пропуска вода и да потъва. Тогава много от отчаяните мигранти се хвърлили в морето.

Мохамад Амих, бежанец Рохинга, обвинява бангладешците, че са нападнали неговите сънародници, докато те настоявали оставащата питейна вода да се запази за децата. Той опитал неуспешно да се скрие сред жените. 

Много от мигрантите пътуват от два месеца и се притесняват и за семействата си, които не знаят дали са живи, добавя АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини