Лютви Местан: Приемам да съм говорител на съпротивата,ако тя е срещу неофашизмът в България

Лютви Местан

Приемам да съм конферансие на съпротивата, ако тя е срещу неофашизмът в България.Така председателят на ДПС Лютви Местан реплекира лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев пред медии в Кърджали. В средствата за масово осведомяване Кънев го нарече говорител на съпротивата срещу разкриването на истината за КТБ. Понятието „Съпротива“ се свързва с антифашистката борба. Днес сме свидетели на български неофашизъм и той е документиран в доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 14 септември 2014 г. Посочени са няколко ултранационалистически и фашистки партии.Това са Националния фронт за спасение на България, ВМРО-БНД, “Атака“ и БНС. Две от тях са част от управляващото мнозинство, посочи Местан, визирайки НФСБ и ВМРО-БНД. Лидерът на ДПС подчерта, че реформаторския блок е в тясна прегръдка с тези две формации, като е изцяло погълнат от тях. Това се отнася както за идеи така и за публичен образ, категоричен бе Лютви Местан. Той посочи, че се възприема за говорител на съпротивата срещу националпопулизма и ултранационализма в българския политически живот. В този смисъл не бих опровергавал Кънев, каза още Лютви Местан. Той подчерта ,че ДПС е идейна и ценностна, а не формална опозиция на управляващите. Затова не може да се очаква Движението да отрича всичко което те правят. Подкрепяме кабинета за ключови решения ,които са в национален интерес, каза още Местан.

Председателят на ДПС обсонова и кампанията „Заедно срещу омразата“. Той бе категоричен, че омраза се лее от говорителите дори в българското Народно събрание и даде конкретни примери. Един от тях бе и опита български граждани да се определят като изгубеното звено между хомосапиенс и неандерталците. Искаме заедно с партиите от демократическия спектър да застанем между езика на омразата и ценностите на демокрацията и гражданското общество. Не само в България, но и в Европа се наблюдава тежка криза на толерантността, която заплашва да ерозира основите на Европейската демокрация и дори на Европейския съюз, категоричен бе председателят на ДПС.

Като направи уговорката , че трудно може да причисли Реформаторския блок към демократичните политически формации в страната, Лютви Местан изрази готовност на ДПС да подкрепи номинацията на Соломон Паси за кмет на София. Няма нищо по естествено като либерална формация да подкрепим един утвърден либерал.Той припомни,че приоритет както на ДПС така и на Соломон Паси е била евроатлантическата ни ориентация. Местан определи Паси като един от символите на евроатлантизма в страната. Лидерът на ДПС посочи,че в никакъв случай партията му не би искала да се меси в номинациите на друга политическа сила, но ако Паси получи доверието на съпартийците си,той ще получи рамо и от Движението.

Лидерът на ДПС коментира и казусът КТБ. Той изрази удовлетворение ,че Реформаторският блок след осем месеца мълчание излиза с позицията, че трябва да се разкрие цялата истина за КТБ. Точно преди 8 месеца в Хасково казахме, че искаме да се осветлят, както странните вложители с преференциални лихви по депозитите,така и кухите фирми, в които са изтекли парите на трезора. Ние от ДПС сме най заинтересовани да се разкрие цялата истина,заради насаждания мит, че КТБ е наша партийна банка. Създава се образ на Движението като символ на универсалното зло. Не претендираме за авторски права върху идеята за прозрачност. Нека авторското право е на Реформаторския блок,ние категорично ще ги подкрепим, каза още Лютви Местан.Т ой попита защо едва сега реформаторите са се сетили да искат истината да излезе наяве, след като бяха осветени нелициприятни факти около техните ментори и бащици. В момента Реформаторския блок се опитва да пренасочи обществения интерес към кухите фирми,смята Лютви Местан.

Местан припомни, че именно ДПС е сезирало главния прокурор Сотир Цацаров и иска пълно разследване на фалита на КТБ и посочване на вината на мажоритарния собственик. Когато излезе цялата истина един мит за ДПС ще бъде мъртъв. Няма място за митове,когато става дума за такъв огромен обществен интерес, категоричен е Местан.Според него от частично отворените сейфове на КТБ надничат лицата на създателите й и покровителите им, които трябва да бъдат разкрити.

ДПС първа поиска авторитетна външна фирма да извърши финансово разследване. В българското общество не трябва да остане и капка съмнение за укриване на истината за КТБ, смята Лютви Местан.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини