Лютви Местан: Решението на парламента за арменската депортация е тежка политическа грешка

Лютви Местан

Решението на българското Народно събрание за депортацията на арменците в годините на Първата световна война е тежка политическа грешка. Не бе обсъдена декларация, а законодателен акт, решение със силата на закон. То е в противоречие с директива на Европейския парламент, според която с историята не може да се законодателства и да се превръща в правна норма. Това заяви пред журналисти от Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че 22 страни членки от Евросъюза са приели декларации. Франция ,която е направила това преди години, е имала правни проблеми, защото също е облакла в закон казуса. Конституционният съд на страната го е отхвърлил.

Местан припомни, че е призовал всички политически сили в парламента да почетат всички жертви на исторически катаклизми. Вместо това те са приели проект за решение на „Атака”. Не бяхме разбрани, категоричен е Местан.

Председателят на ДПС коментира и отношението към друга декларация, тази за геноцида над българите в Османската империя. Според него тя е некоректна от гледна точка на историческите факти. Той смята, че текстът, предложен от Патриотичния фронт, е фашистки прочит на историята. ДПС няма комплекс да изрази своето отношение, категоричен бе Местан.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    наблюдател от бсп
    0 0
    08:34, 19 май 2015
    Това го каза агент павел-местанов.
  • 2
    На
    наблюдател
    0 0
    09:43, 19 май 2015
    Това турско мекере - продник на турския национализъм е троянския кон на турция в българия. Агент на държавна сигурност и с какво дебелоочие се показва въобще не проумявам.мисли ли че някой малко по умен му вярва на бръщолевиците му.
Последни новини