„Ангелски гласчета“ възхваляват Светите братя

На 9 май вокалната група ,,Ангелски гласчета” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали взе участие в седмото издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения  и духовни песни „Осанна (Слава) във висините…”. Децата посветиха своето изпълнение на патрона на своето училище – светите братя Кирил и Методий.

   Създадена по идея на директора на училището Лиляна Тодорова – Янкова групата за църковни и духовни песни и тази година очакваше с нетърпение своето участие в  празника. В състава й влизат ученици от четвърти и пети клас.

Фестивалът се проведе в гр. София в храм „Св. Мъченица Параскева” и се организира от фондация „Дарби” и Църковното настоятелство при храм „Св. Мъченица Параскева” и с подкрепата на СБУ, БНТ, Зонта Клуб София, Министерството на културата, издателска Бард, издателство Фют, Софийска община.

Фестивалът е изключителен по своя характер, защото единствен у нас  дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България  заедно да възхвалят Бога под купола на храма. В програмата на фестивала се представиха 23 състава. Празникът бе открит от невероятните изпълнители на хора на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски”. Между изпълнителите бяха деца от различни възрастови групи – от детската градина до средношколска младеж. Децата от „Ангелски гласчета” гр. Кърджали бяха оставили чудесно впечатление от участието си на миналогодишния празник и сега бяха посрещнати с голямо внимание от организаторите на фестивала. Вокалната група се представи с духовната песен „Христос воскресе радост донесе” и църковно славянските песни – Воскресни тропари „Благословен е си Господи”, „Богородице Дево радуйся…” и „Евангелски текст”.

Горди сме да споделим, че отличното представяне на нашия хор в пет поредни участия на фестивала запали искрата на любов към църковните песнопения и новите и за първи път участващи на фестивала хорове от област Кърджаали.

Молитвените песнопения бяха подготвени и реализирани от диригент Гроздена Терзиева. Ръководителят на групата  и преподавател по религия и български език е Хараламбий Кузманов. Директорът на училището Лиляна Тодорова-Янкова получи поздравителен адрес от председателя на фондация „Дарби” г-жа Бистра Илиева във връзка с 1160 години от създаването на славянската азбука и патронния празник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини