Фестивал ‘’Сцени на Арда’’стартира в Кърджали

Община Кърджали, Общински център за култура и младежки дейности и Музикална къща ‘’Престо’’  организират  за първа година фестивал ‘’Сцени на Арда’’.  Той е предвиден да се проведе между 16 и 18 май 2024г.

Този фестивал е продължение на идеята да се обвържат артистични прояви по поречията на реките в България, и по този начин те да привлекат вниманието към- Реката- събирателен образ на творческото начало и грижа за бъдещето. От своя страна досегът с изкуството създава богата душевност, която  изгражда хармонична личност. Особено в моментите на настъпващите технологични времена, които могат да  лишат личността от сетивата за възприятие на красивото и добродетелното.  Във фестивала сме отделили специално място на децата , тъй като ролята на изкуството е основна за духовното развитие и стимулиране на градивното начало у човека.  Наред с децата ще вземат участие и възрастни – любители и професионалисти, в различни сфери на изкуството и спорта. До този момент броя на участниците надхвърля двеста души. Паралелно с артистичните прояви се провеждат   семинари и практически занимания, конкурси и викторини за деца, младежи и всички, които обичат изкуството и природата.  Програмата  официално откриваме с  концерт „Звездните тенори“, Симфониета Видин- Солисти: Марио Николов, Андрея Мирчев, Стефан Петков, Разван Сарару  с диригент Петър Димитров  и поредица от представяне на книгите - „Мистериозен спектакъл“ – автор Катя Андреева, „Пламъчко и Пламъчка“ – автор Маргарита Павлова, „Ерата на шестото слънце“ от Мира Нико, мексикански песни в изпълнение на Руси Ников, изложба на  маестро Мичо Димитров и прожекция на филма за него „Полет на сетивата“, който показва чувствата и вълненията на един известен музикант, една фина и мъдра душа на творец. Финалният концерт „Заедно на сцената“ на открито  включва участие на деца, любители и професионалисти, както й представяне на различни култури с щандове разположени на площада пред Дом на културата.

Надяваме се да  срещнем  приятели, последователи и съмишленици, които прегръщат от сърце хуманистичната идея за -
Свят на духовното
Свят без конфликти и агресия
Защото там от където премине реката е живот, надежда и бъдеще. Бихме се радвали да присъствате на този празник на различните култури.
 

Мариана Ликова,директор на Дома на културата

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини