Азербайджан плащал за пътувания и подаръци на US конгресмени

Държавната петролна компания на Азербайджан е поела всички разходи за пътувания и e правила подаръци на десетима американски конгресмени и техните сътрудници, както изглежда, в замяна на освобождаване от санкции. Това се посочва в нов доклад на Службата за етика на американския Конгрес.

Докладът, който се състои от 70 страници и до който достъп е получил в. „Вашингтон пост", показва, че държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR е похарчила около 750 хил. долара през американски сдружения с нестопанска цел, за да присъстват американските законодатели през 2013 г. на конференция в Баку. Те също са получиликопринени шалове, кристални чаени сервизи, обеци и азербайджански килими.

Събитието, организирано от петролната компания, е било фокусирано върху сътрудничеството между САЩ и Азербайджан. В предишни години СОКАР се е опитвала да се освободи от американските санкции срещу Иран за своя проект за газопровод, на който Техеран беше партньор.

Няколко дни след конференцията, американският президент Барак Обама е подписал заповед, която освобождава проекта за газопровод на Азербайджан от санкциите срещу Иран. "Вашингтон пост" подчертава, че разследващите от службата по етика не са потвърдили, че тези събития са били свързани.

След публикуването на доклада, конгресмените са заявили, че са били сигурни, че конференцията е била организирана от сдружения с идеална цел. Високопоставените американски политици твърдят, че не са били наясно с ролята на СОКАР при организирането на събитието или че тя е плащала техните пътни разходи.

На свой ред азербайджанската енергийна компания изтъква в изявление, че не е имала намерение да скрие спонсорството си нито от конгресмените, нито от американското правителство, подчертавайки, че е очаквала сдруженията с идеална цел да съобщят този факт на американските власти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини