Американският посланик събра на решаваща среща македонския политически елит

Лидерите на четирите най-големи политически сили в Македония - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА днес ще се срещнат, за да обсъдят политическата ситуация в страната, съобщава македонският електронен портал Вести 24. Най-вероятно дискусията ще започне в 14 ч. местно време в Клуба на депутатите, като инициативата принадлежи на дипломатите на САЩ и ЕС. 

 Какви са исканията на основните политически сили

 Лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев, който късно снощи първоначално съобщи, че няма да присъства на срещата, все пак рано тази сутрин оповести, че е променил решението си и ще участва в дебата. По този повод от агенция МЕТА коментираха, че очакват градоначалникът на Струмица да излезе със следните 5 искания за свободни и демократични избори.

 - Формиране на техническо правителство

- Премахване на партийността в държавата

- Регулация на медиите и справедливо отразяване на опозицията от МРТ и останалите медии 

- Прецизиране на изборното законодателство и избирателните списъци

- Провеждане на преброяване

 От своя страна премиерът Никола Груевски заяви категорично, че ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в преходно правителство. Според мнозина неговите основни предложения ще бъдат свързани с дорегулиране на правната отговорност, която носи всеки, който е нарушил законите в страната, както и с разрешаване на актуалната политическа криза.  

 От албанската управляваща партия ДУИ вече заявиха, че очакват мирно решаване на кризата с посредничеството на международния фактор, докато от опозиционния албански политически блок ДПА засега не съобщават някакво свое искане, тъй като "партията е дълбоко поделена", твърди МЕТА. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини