Интелигентните светлини на новия Opel Astra

Opel продължава да разкрива подробности за новата Astra, която ще дебютира през септември на автомобилното изложение във Франкфурт. Колата ще има LED светлини.

LED матричната система IntelliLux, позволяваща създаване на снопове от дълги светлини без заслепяване, ще се предлага в компактния клас за първи път в новото поколение Opel Astra.

"Интегрирането на LED технологията осигурява невероятно качество на осветяването през нощта подобрявайки безопасността за водача и пътниците около него”, отбелязва Чарли Клайн, вицепрезидент отговорен за инженеринговата дейност в Opel.

Включвайки 16 LED сегмента – осем от всяка страна на автомобила – новата LED матрична система автоматично и постоянно адаптира дължината и разпределението на светлинния сноп към всяка пътна ситуация. В рамките на управлението на процеса, системата функционира съвместно с предната камера Opel Eye, която например установява наличието на други движещи се автомобили. При това различни отделни LED елементи, които биха могат да заслепят движещите се насрещно, се включват и изключват автоматично.

В момента в който автомобилът напусне градските зони, дългите светлини автоматично се включват и остават постоянно в такова състояние. Това води до значително подобряване на безопасността, както показва едно изследване на Техническия университет в Дармщат и Европейската инициатива LightSightSafety.

Според него при скорости на движение от 80 км/ч водачите успяват да установят наличие на обекти с 30 до 40 метра по-рано отколкото при използване на конвенционалните халогенни или ксенонови къси светлини. Това им осигурява около 1.5 секунди по-дълго време за реакция, например при внезапна поява на животно на пътя, отбелязват от Opel.

Когато камерата установи наличието на светлинни източници от насрещно движещите се автомобили, LED елементите в съответната зона се деактивират, просто „изрязвайки“ зоната около автомобилите. Останалата част от пътя и околното пространство остават ярко осветени.

 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини