1/5 от хасковските данъкоплатци пестят данъци по интернет

Интернета пести пари от държавата

Ръст в подадените по електронен начин годишни данъчни декларации отчита офисът на НАП в Хасково. Най-вероятно това се дължи на възможността от тази година годишни декларации да се подават с персонален идентификационен код /ПИК/. Освен това опцията позволява да се спестят дължими данъци. Ако подаването на данъчни декларации и плащането на дължимия данък става в срок, отбивката е 5 % от дължимия налог, макар и не повече от 1000 лв.

За пръв път тази година 1 085-ма хасковлии обявиха доходите си в НАП именно чрез ПИК, който е безплатен аналог на електронния подпис. Други 3 475-ма жители на областта декларираха възнагражденията си с е-подпис. Това съставлява 21 % от общо подадените данъчни декларации. От тях най-голяма спестовност са проявили фирмите –6 130 са се отчели електронно за дължимия си корпоративен данък, което е над 60% от всичките 10 270 формуляри на юридическите лица.

От офиса на НАП в Хасково напомнят на клиентите си, че персоналният идентификационен код е безплатен и безсрочен. Той се издава по постоянен адрес на лицата след подаване на Заявление за ползване на електронни услуги, а първоначалния достъп до услугите, предоставяни с ПИК, става възможен след въвеждане и потвърждение на активен имейл адрес от страна на клиента. Допълнително удобство е, че притежателите на ПИК могат сами чрез профила си в потребителския интерфейс да променят своя e-mail и телефон за връзка, както и да се отказват от вече заявени услуги.

Повече информация за издаването на ПИК, предоставяните услуги чрез него, както и отговори на най-често задаваните въпроси, е публикувана в електронната страница на Агенцията на е-адрес http://www.nap.bg/page?id=397 .

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини