Дуално обучение: 9 гимназии на издръжка на бизнеса

От началото на новата учебна година в 9 професионални гимназии в страната се разкриват нови паралелки, които ще обучават учениците от 8 клас по специалности, търсени от компаниите в миннодобивната и миннопреработвателната индустрия.

Когато младежите станат 11 клас, ще започнат и работа по два или три дни в седмицата в някоя от фирмите. По този начин те по-бързо ще навлязат в професията и ако харесват работното си място и се представят добре, след завършването на техникума ще бъдат наети за постоянно.

За фирмите пък ще бъде по-лесно да подготвят младата работна ръка, а и ще направят подбор на кадри още докато младежите учат. Най-добрите пък ще бъдат мотивирани със стипендии и възможности за професионално развитие. На практика това е класическият вариант на дуалното обучение, което от няколко години се подготвя в България. Но заради законови липси не може да се внедри повсеместно в българските професионални училища.

"В момента само 3 от общо 159 професионални гимназии имат прием по специалности, които са особено важни за развитието на минната индустрия - в Раднево, Панагюрище и Мадан", посочи пред "Стандарт" Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет".

Това е крайно недостатъчно и затова камарата е договорила с кметове и директори на училища разкриването на нови специализирани паралелки по минна електромеханика, машини и съоръжения за добивната промишленост, добивни и обогатителни технологии, газова техника. Издръжката на практическите занятия на учениците в тези паралелки се поема от компаниите, които членуват в камарата.

А учениците, които карат стажа си във фирмите, ще получават и заплати.

Гимназиите са определени така, че във всеки регион на страната да има поне една. До есента БМГК трябва да договори и с образователното министерство нови учебни програми за първите ученици от дуалната система.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини