Събират дървените „трупове“ в Родопите

Гората в Родопите вече не е същата. След снежното бедствие през март т.г. безброй дървени „трупове“ стърчат над пътища и се търкалят по склоновете. Тъжната картина допълват прекършените върхове или пречупените наполовина назъбени стволове на боровете. Над 845 хил. кубика е падналата дървесина вследствие снеголома на територията на най-голямото горско предприятие в Смолян - Южноцентралното, което обхваща областите Кърджали, Пазарджик, Смолян и Пловдив. Данните изнесе шефът му Ботьо Арабаджиев след приключилата 90% инвентаризация на засегнатите гори в Смолян и Кърджали, където положението е най-тежко. Прогнозният размер на общите щети е около 900 хил. кубика паднала дървесина на 22 600 хектара иглолистни гори. За да се възстанови родопската гора, са нужни десетилетия, категорични са специалистите.

Виновни няма

„Няма виновни, това е бедствие, на кого да се сърдим!“, вкупом отговарят горските. Най-засегнати са насажденията от бял и черен бор в масивите с надморска височина от 450 до 900 м. Проливният дъжд отхлабил кореновата система на дърветата, а после тежкият сняг пречупил по-крехките им стебла, обясняват горските експерти, макар да знаят, че смесената гора е най-устойчива в подобни условия.

По-голямата част от списъците с около 1000 доброволци, които помагаха в разчистването на падналите като кибритени клечки дървета по пътищата, вече са готови и те ще получат по 10 кубика дърва за огрев. Наградата беше обявена от премиера Бойко Борисов по време на визитата му в бедстващия Смолян в средата на март т.г. Само че условието е те сами да добият дървения материал. „По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата“, каза тогава министър-председателят. Хората обаче няма да спечелят от бедствието - дори да получат разрешително за добив в зоните с изкъртени дървета, пак ще плащат по 6 лв. за кубик на иглолистни дърва, както е при сеч.

„За мен тази сума е символична. Няма значение дали секачите са повалили дървото или бедствието - цената е една и съща. За 10 кубика дърва за огрев, добити на корен, трябва да платят 60 лв. Евтино е“, пресмята шефът на горското стопанство в Ардино Емил Войводов. От година на година обаче все по-малко домакинства решават сами да добиват дървата си за огрев, макар да им излиза по-евтино. Тежкият труд в гората и многото усилия по извозването на цепениците от труднодостъпните места в баирите спират родопчани.

Добивът на повалената дървесина от горите в Родопите трябва да започне възможно най-бързо, за да се избегне появата на дървесен корояд и риск от пожари. „Ако ги пуснат без пари, ще идем да ги приберем“, казват група мъже, оглеждайки натъркаляните борови стебла край пътя. Според горските обаче това е невъзможно, тъй като плащаната държавна такса покрива разходите по инвентаризацията, маркирането и пр.

За да се ускори процесът по прибирането на мъртвите дървета, от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) ще използват законовата възможност за сключване на директни договори с дърводобивните фирми без търг. Като оптимистичен срок за прибирането на повалените борове от горите Арабаджиев посочи следващата година и половина. Възможно е обаче добиването и извозването на падналата дървесина да се проточи. Там, където поразената гора може да се възобнови по естествен начин, горските не планират залесяване. В следващите 3 години те ще залесят около 1200 декара в оголените площи.

Описаната паднала дървесина вследствие снеголома надвишава с около 60 на сто планираната сеч за годината на територията на предприятието. За района на Златоград щетите в горите надхвърлят плановия дърводобив за 8 години.

Излишък на дървесина

80% от повалените при бедствието стебла представляват технологична дървесина, която не е подходяща за строителството. От нея се получава целулоза, произвеждат се пелети… „Очаква се на пазара да се появи излишък от технологична дървесина. Отделни преработвателни фирми изпреварващо са намалили цените с по 3-4 лв.“, коментира Ботьо Арабаджиев. ЮЦДП продава технологичната дървесина на цена от 42 до 46 лв. за кубик, а някои от фирмите бавят изкупуването в чакане на срив в стойността на материала.

„Ако спадът в цената надмине 7 лв., трябва да продаваме дървесината под себестойността й. Тогава ще работим на загуба“, обяснява шефът на ЮЦДП. Предприятието има блокирани над 9,1 млн. лв. във фалиралата КТБ и не може да ги изтегли, тъй като договорът е сключен при преференциални условия.

„Няма толкова много работна ръка, за да се приберат навреме изкъртените дървета. Ще има срив в цената на технологичната дървесина“, прогнозира и Вълко Василевски, шеф на една от най-големите кооперации у нас - „Мурджов пожар“ в Славейно. Според него в търговията със строителна дървесина няма да има промяна. За разлика от стойността на технологичния, в цената на фасонирания дървен материал има ръст от 10 евро на кубик при износа за Турция. Отскоро вместо за 118 евро комшиите купуват фасонирана дървесина за 128 евро за кубик.

„Такова чудо не е имало досега, никой не помни гората да е преживяла толкова много щети“, коментира председателят на Националното сдружение на собствениците на недържавни гори „Горовладелец“ Анелия Почеканска. Тя очаква срив в цената на целулозата, която се добива от технологичната дървесина.

 Ситуацията: За едни - сватба, за други - брадва

 „В стопанствата, в които има пострадала дървесина, назначаваме допълнително лесовъди“, обяви Ботьо Арабаджиев, шефът на Южноцентралното държавно предприятие.

По трима-четирима специалисти ще започнат работа към мобилните групи на 9 горски стопанства, на чиято територия има обилно количество нападали дървета. 
Новите назначения ще бъдат направени до месец, а основната задача на лесовъдите ще бъде да следят за бракониерски посегателства върху повалената дървесина.

„След бедствието охраната в гората е засилена, постоянно се правят проверки, но нямаме фрапиращи случаи на големи кражби“, заяви Арабаджиев.

Според шефа на регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански „ситуацията е за едни - сватба, за други - брадва“.

Той визира опитите за бракониерство и кражба на немаркирани изпочупени дървета. Смолянската полиция проверява складирани 99 кубика строителна дървесина в района на село Полковник Серафимово, за които има сигнал за злоупотреба.

„Цялото количество засяга 20 случая, за които установените лица твърдят, че са изпратени да приберат дървесината от кризисния щаб.

Проверката ще установи има ли нарушение“, коментира шефът на смолянската полиция Николай Димов.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини