България пета в Европа по затлъстялост на децата

Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три места в Европа по затлъстялост на децата. България е пета. Данните са представени на Европейски конгрес по затлъстялост в Прага, предаде „Франс прес".

Данните се отнасят предимно за Европа и са представени от 32 държави членки в Световната здравна организация (СЗО), в която членуват 53 държави от Стария континент.

Информацията показва, че е по-малка вероятността затлъстелите деца да завършат училище в сравнение с децата с нормално тегло. Тези проблеми ще стават все по-големи, са отчели на конгреса.

Ирландия е първа (27,5%) по затлъстяване на децата според изследването, следвана от Великобритания (23,1%), Албания (22%), Грузия (20%), България (19,8%) и Испания (18,4%). 
Казахстан е на дъното (0,6%), следват Литва (5,1%), Чехия (5,5%) и Таджикистан (6%).

Децата са с наднормено тегло, ако имат Индекс на телесна маса (BMI) 25 или по-висок, а със затлъстяване - над 30.

Второ изследване, представено на конгреса, показва, че 56% от децата в Швеция, които са лекувани за проблеми със затлъстяване, са завършили 12-годишно средно образование или са продължили след него в сравнение със 76% от децата с нормално тегло.

Полът, етническата принадлежност и социално-икономическият статус не влияят на резултата, който е на базата на изследване на 9 хиляди деца в Швеция.

Според СЗО 42 милиона деца под 5-годишна възраст в света са били с наднормено тегло или със затлъстяване през 2013 година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини