Политиците – разделени и за 9 май

На 9 май, когато се чества 70-годишнината от края на Втората световна война и Деня на Европа, политиците ни отново ще се разделят. Този път - на русофили и еврофили.

Преди това се очаква в парламента да се изпокарат и депутатите, които ще се опитат да приемат консенсусна декларация за годишнината.

Тържествата за 70 години от края на Втората световна война са организирани от Национален комитет, който се председателства от военния министър Николай Ненчев.

Част от политическия елит ще уважи само Деня на Европа, а ляво ориентираните политици се канят да отдадат почит на армията освободителка и на антифашистката съпротива. От 9,30 ч. във Военната академия в София президентът ще участва в тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия във Втората световна война. Там ще има гвардейска рота, ще присъстват висшите военни и патриарх Неофит, който ще отслужи в параклиса панихида за загиналите военнослужещи.

Веднага след това от 11 ч. държавният глава ще посети Дома на Европа на ул. „Раковски“, където заедно с еврокомисар Кристалина Георгиева се очаква да се включат в инициативата „Ден на отворени врати“. Там ще гостуват ученици от 12 различни класове от страната.

По същото време, когато президентът ще бъде в Дома на Европа, от 11 ч. пред Паметника на Съветската армия започва честване, което ще продължи до 21 ч. вечерта. Ще бъдат поднесени венци от председателя на БСП Михаил Миков и от руския посланик Юрий Исаков. Дипломатът по-късно ще замине за Пловдив, за да се включи в честванията пред Паметника на Альоша. Редица обществени организации също ще уважат честването на Съветската армия в столицата. Покани са пратени до целия политически елит, но до този момент няма потвърждение от тях, обясни вчера Любомир Коларов, който е един от организаторите. От АБВ също ще почетат честванията пред Паметника на Съветската армия.

От „Дондуков“ 1 съобщиха, че премиерът Бойко Борисов още няма покана за тържествата у нас и затова не била ясна програмата му за 9 май. Не бил поканен и за парада в руската столица. Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обясни, че няма да се включи в честванията пред Паметника на Съветската армия, защото не му било там мястото. Миглена Александрова от „Атака“ заяви, че когато решат дали и как ще участват в честванията, ще уведомят медиите.

Пред паметника на съветския войник с автомата от 11,30 ч. ще има концерт с участието на редица изпълнители, сред които са трупата на Нешка Робева, Веселин Маринов, Грета Ганчева, ВГ „Грамофон“ и руският академичен ансамбъл за популярна народна музика „Чибатуха“. В 18 ч. вечерта е заключителният концерт. 
Младежите от БСП са поискали от 8 май вечерта до сутринта на 9-и да има почетен караул около Паметника на Съветската армия, но Столичната община не го е разрешила, защото било нощно мероприятие.

 Симпатизанти на БСП и на РБ с митинги пред президентството

 На 9 май два митинга пред сградата на президентството ще се разминат на косъм. Пред фонтана в 10 ч. се събират поддръжници на Гражданска инициатива за суверенитет на България, която с шествие по „Цар Освободител“ ще се влее в големия митинг пред Паметника на Съветската армия. Това са ляво настроени хора, които по-скоро са недоволни, че Плевнелиев не уважи поканата от Москва, където се събират световни лидери (виж вдясно). Разрешението за шествието е до 13 ч.

От 11,30 ч. също пред президентството се събират поддръжници на Реформаторския блок на митинг в подкрепа на НАТО и за честване Деня на Европа. Заявката за него в общината е пусната от Гергана Николова, която бе кандидат-депутат от 25-и МИР в листата на РБ.

Съюзът на ветераните пък ще поднесе венци пред Паметника на Незнайния воин в 9,30 ч. След това шествието, в което те са с военните си униформи и отличия, също ще се отправи към Паметника на Съветската армия.

 500 българи с отличие от Путин за празника

 500 българи, офицери, сержанти и войници, които са участвали във Втората световна война, получават специален медал „70 години от победата във Великата отечествена война“ с указ на президента на Русия Владимир Путин, съобщи в Стара Загора подполковник Василий Юриевич Хрушчин, старши помощник на военния аташе при посолството на Руската федерация у нас. 

 Той изрази съжалението си, че в самото навечерие на 9 май на различни места по света се наблюдава съживяване на нацистката символика и поругаване на паметници и паметни знаци.

„Крайно време е да разкажем на младите хора истината, пълната истина за тази война, в чиито пожари загинаха близо 30 милиона граждани на някогашния Съветски съюз!“, подчерта дипломатът.

В Старозагорска област медали получиха 35 достолепни старци, сред които наскоро навършилият 101 години младши сержант от българския корпус в Югославия Диньо Райков и 94-годишният кандидат-подофицер Андрей Будикянов, стигнал до подстъпите на Виена с Първа българска армия.

 Ветеранът Тодор Анастасов:Спасих се за секунди, но моят приятел завинаги остана в Унгария

 "Как бихте се почувствали, ако видите как пред вас загиват 26 български момчета? Това се случи по време на първото участие на България във втората фаза на войната срещу Сотин, на Сремския фронт. (Линията е установена в края на октомври 1944 г. в Срем, северно от Белград. Отстъпващите части на Вермахта и хърватските въоръжени части се окопават, за да защитят оттеглянето на германските войски от Балканите.)

Бяха бойци от 11-и пехотен полк към Трета балканска дивизия. Дадоха заповед за атака. Всеки, който излезе от окопа, след 10-15 крачки беше унищожаван. До ден днешен не мога да си обясня защо продължаваха да излизат момчетата, които бяха след първите загинали. Аз тогава бях пионер щурмовак. Виждах ги как загиват, бях на 50 метра зад тях. Ние трябваше да се включим, ако има минни полета, танкове, телени ограждания.

Орденът за храброст ми е даден за това, че на 13 април 1945 г. аз с моето отделение пръв стъпих на десния бряг на р. Драва, срещу връх Св. Дурад. Дадоха ми ордена по заповед на командващия дивизията на 5 май, докато бяхме в Унгария. Още когато стъпихме на брега на Драва, загина Спас Митрев от моето отделение. 
По-късно пред очите ми загина и моят приятел Димитър Йорданов от Попово, с когото сме съученици от първо отделение.

Германците откриха стрелба и един куршум го улучи. Видях как от черепа му изхвръкна парче. Аз останах жив, а той остана завинаги на 21 години в Унгария.

 Лидери от цяла Азия на Червения площад за Деня на победата

 Държавните глави на Китай и Индия потвърдиха, че пристигат в Москва

 Държавни ръководители от цяла Азия ще уважат парада на 9 май в Москва по случай Деня на победата във Втората световна война. Това ще стане на фона на почти пълен бойкот от страна на членовете на ЕС, писа РИА Новости. Китайският президент Си Цзинпин потвърди вчера присъствието си на Червения площад и така се присъедини към дълъг списък от свои колеги от азиатския континент. Визитата на държавния глава на най-многолюдната държава в света ще продължи от петък до неделя и ще включва двустранна среща с руския му колега Владимир Путин. 

„Пекин и Москва са най-важните партньори един за друг. Личното приятелство между лидерите е основа на добрите ни отношения“, подчерта представител на Пекин при обявяването на посещението.

Подобна информация пристигна и от Ханой. Съобщено бе, че виетнамският държавен глава Чьонг Тан Шанг ще бъде в Москва от 7 до 10 май. Също в понеделник КНДР потвърди участието на председателя на парламента Ким Йон Нам, който ще замени върховния лидер Ким Чен Ун, отклонил по-рано руската покана поради заетост.

Присъствие в мащабните чествания вече потвърдиха президентът на Индия Пранаб Мукерджи, на Монголия Цахиагийн Елбегдорж и на всички бивши съветски републики в Азия.

Таджикистан дори ще изтегли с един ден - за 8 май, военния парад по случай Деня на победата в Душанбе, за да може държавният глава Емомали Рахмон да бъде в Москва за 9 май. По подобен начин постъпиха и в Киргизстан, където парадът по улиците на Бишкек ще се състои на 7 май, за да може президентът Алмазбек Атамбаев да отиде в Русия. За участие в отбелязването на юбилея в Москва заявка са дали казахстанският държавен глава Нурсултан Назарбаев, наскоро избран за пореден 5-годишен мандат, президентите на Туркменистан и на Узбекистан Гурбангули Бердимухамедов и Ислам Каримов.

Населението само на тези представени в Москва азиатски държави възлиза общо на близо 2,8 милиарда души.

 Страните членки на EС се отчитат с посланици

 Нито един държавен глава от 28-те страни членки на ЕС няма да присъства официално на парада на Червения площад. Европейските държави масово ще са представени от посланици и второстепенни чиновници. Германският канцлер Ангела Меркел все пак ще пристигне в руската столица, но на 10 май, ден след парада. Тя ще поднесе заедно с Владимир Путин цветя на Гроба на незнайния воин.

„Въпреки сложните отношения смятам, че е важно да почета паметта на милионите загинали по вина на Германия“, мотивира се Меркел.

На 9 май в Москва, но не и на официалната трибуна ще е чешкият президент Милош Земан. Своенравният държавен глава заяви, че никой не може да му попречи на взетото решение - нито критиките на премиера Бохуслав Соботка, нито протестите на американския посланик в Прага Андрю Шапиро. Земан не изключи да има и разговор с Путин в Москва. „Ако има такава среща, ще разговарям с него на първо място за икономическите отношения“, допълни чехът.

Изненадващо в края на миналата седмица и словашкият министър-председател Роберт Фицо даде заявка за визита в Москва на 9 май въпреки бойкота в ЕС. „Ако някой има проблем с това, аз не се срамувам. Това е история, трябва да се почита“, каза левият политик.

Възможно е все пак единният бойкот да бъде нарушен от гръцкия президент Прокопис Павлопулос, както преди месец бе обявено от премиера Алексис Ципрас.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини