Най-много нитрати има в марулята, спанака и лука

"Най-високо е съдържанието на нитрати в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества. Трябва да ги белим преди консумация". Това заяви по Нова телевизия Донка Байкова от Българско дружество по хранене и диететика.

По думите й нитратите могат да бъдат и полезни, но ако са в силно завишени количества се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.

За да се защитим от вредните действия трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът.

"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълва Байкова.

Тя поясни, че при приемането им в човешкия организъм нитратите претърпяват трансформации, които могат да създадат риск за формиране на канцерогенни вещества.

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ телефонна връзка със студиото

"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство. За последните четири години, откакто съществува Агенцията за храните, резултатите са много под стойностите. Досега няма нито един несъответстващ резултат по показател "нитрати". Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини