Жан-Мари льо Пен е обвинен в укриване на 2.2 милиона евро в Швейцария

Основателят на френския крайнодесен "Национален фронт" Жан-Мари льо Пен беше обвинен в пренасочване на 2.2 милиона евро към швейцарски банки, използвайки сметка на името на асистент в Европейския парламент (ЕП), предаде Евроактив Франция.

Жан-Мари льо Пен е член на Европейския парламент от 11 години и неведнъж е бил осъждан заради расистки изказвания и клевета. Той в момента заема поста почетен председател на "Националния фронт", след като предаде ръководната длъжност на дъщеря си Марин льо Пен. 

Според френските медии средствата са били скрити от френските власти и по-точно от френския Висш съвет за прозрачност на публичния живот, който следи политическите представители за конфликт на интереси и контролира декларациите за състоянието им в началото и края на мандатите.

Бенефициентът, който е открил банковата сметка, е асистентът на "Националния фронт" в ЕП Жералд Жеран. Той е бивш асистент на Жан-Мари льо Пен в европарламента и в момента работи за друг евродепутат от партията.

Сметката в швейцарската банка принадлежала на тръст, което според законодателството позволява притежателят на сметката да остане анонимен. Според френската Mediapart сметката е била преместена от HSBS в частната швейцарска банка Compagnie bancaire Helvétique в деня преди европейските избори през май 2014 г.

Жеран е преди е бил иконом на Жан-Мари льо Пен, след което и касиер на организация, спонсор на крайнодесния "Национален фронт".

Френските власти започнаха дознание за финансите на основателя Льо Пен през 2013 г. В своята декларация пред отговорните органи в Париж 86-годишният основател на фронта е декларирал само доходите си от Европейския парламент и генералния съвет на региона Ил-дьо-Франс (форма на местна власт във Франция). Декларацията, представена от Льо Пен пред Европейския парламент, е още по-скромна.

По-рано "Националният фронт" и представителите му в европарламента отново попаднаха в обществеността, след като Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ започна разследване на заплащането на асистентите в ЕП на френската партия. Мнозина, включително председателят на европарламента Мартин Шулц, изразиха опасения, че сътрудниците на "Националния фронт", чието възнаграждение идва от бюджета на ЕС, вършат партийна работа, която няма общо с дейността на европейските институции.

И с това слуховете за противоречиво финансиране на "Националния фронт" не се изчерпват. В началото на месеца в медиите изтече информация, че руските власти "са финансирали подкрепата" за анексирането на Крим от страна на френската партия и други крайни националистки европейски политически движения. Според текстове, публикувани от руски хакери, фронтът е получил заем на стойност милиони евро от руска банка срещу съгласието на Марин льо Пен да подкрепи провеждането на кримския референдум за независимост. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини