Министърът на културата:Във ведомството не е постъпвал проект за Перперикон, пари има за Вишеград

Във връзка с отправени обвинения от страна на проф. Николай Овчаров, Министерството на културата обясни, че предвидените за археологически проучвания и теренна консервация средства за 2022 г. възлизат на сума от общо 3 млн. лв. Парите се разпределят между над 150 проекта, кандидатстващи на конкурсен принцип с общодостъпни правила и с ясно разписани критерии за оценка в рамките на бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство". По тази програма обаче в Министерството на културата не е постъпвал проект за обект Перперикон.

Тази сутрин на пресконференция в БТА проф. Овчаров обяви, че Министерството на културата е забранило чрез нарочно писмо на Министерството на финансите да преведе на множество общини, в които се извършват археологически разкопки, целевите субсидии, предвидени за приоритетни за проучване археологически обекти. Сред засегнатите, по думите му, обекти са Перперикон, римската провинциална столица Рациария край Видин, късноантичният град Мисионис край Търговище, праисторическия култов център "Солниците" край Провадия, античния град Хераклея Синтика до Петрич, средновековният замък Вишеград и други.

На запитване от "Дневник" каква е причината за отказа на средства от финансовото министерство за археологически дейности на общини, от Министерството на културата излязоха с официално писмо, в което се посочва, че до момента ведомството е съгласувало близо 30 проекта, свързани с консервация и реставрация на недвижими културни ценности по Закона за културното наследство, като работата по съгласуването на още проекти продължава.



 

Сред съгласуваните проекти са такива за емблематични обекти, като Тракийски градски център от ранноеленистическата епоха (Хелис) в АР "Сборяново", Перперикон, Църква и некропол в м. Каваците-Солинария, Созопол, храм "Свето Въведение Богородично", хр. "Света Троица" и хр. "Свети Димитър" в гр. Стара Загора, Гробница на Захари Стоянов в Парк на Възрожденците, град Русе и др. По тази линия и община Кърджали е подала в Министерство на културата инвестиционен проект за обект: "Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс "Перперикон", който също е съгласуван и предстои да бъдат отпуснати средства.


 

Отделно от това в Министерството на културата са постъпили последователно две писма - на 08.04.2022 г. и на 27.04.2022 г., от Министерство на финансите, в които се съобщава за отправени писмени искания, съответно от страна на кмета на Община Кърджали, кмета на Община Търговище и кмета на Община Видин, за предоставяне на целеви средства от държавния бюджет за провеждане на археологически проучвания през 2022 г.

В изпълнение на разпоредбите на чл. 148, ал. 4 от Закона за културното наследство, съществува програма за целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация в бюджета на Министерството на културата. В процедура са необходимите подготвителни и организационни дейности за осигуряване финансирането на редовни теренни археологически проучвания и теренна консервация на археологически обекти.

От министерството посочват, че в случай, че е налице възможност за целево предоставяне на допълнителни средства за проучване и социализация на значими археологически обекти, сред които безспорно принадлежат обекти, като археологическите недвижими културни ценности Перперикон в землището на с. Горна крепост, късноантичен и средновековен град Мисионис, Римски град Рациария и римски некропол, м. Калето, с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин, то финансирането следва да се разпределя по предварително установен ред, след експертна оценка на дългосрочните работни програми и при ясно заложени научни и финансови параметри за отчитане на разходваните средства.

Зададената посока за избор на приоритетни за проучване обекти с финансиране от държавния бюджет без участието на Министерството на културата е непрозрачна, а поддържането ѝ в дългосрочен план би довело до загуба на доверие в способността да се провежда единна и устойчива държавна политика в областта на културното наследство, тъй като конкурсният принцип няма да бъде спазен, казват от ведомството.

Експертно становище сочи, че Националният археологически институт с музей - БАН подкрепя необходимостта държавата да обособи група от приоритетни, стратегически културно-исторически обекти, за които да бъде осигурявана по-голяма подкрепа, но това трябва да бъде извършвано прозрачно, по ясни критерии и на базата на широка и публично огласена експертиза. Становището на председателя на Съвета за теренни проучвания към министъра на културата е, че не е редно преките функции и правомощия на Министерството на културата да бъдат дублирани или изземвани от други държавни институции, като по този начин се заобикалят съществуващи правила, разписани в нормативни актове.

Министерството на културата смята, че усилията на местната и на централната власт по опазването на културното наследство, следва да са подчинени на принципите на експертиза, ясно разписана, обективна, гарантираща прозрачност нормативна рамка и работата по промените в Закона за културното наследство е насочена именно в тази посока - постигане на единна държавна политика по въпроса.
През месец юли ще са ясни и предложенията от експертната комисия, назначена със заповед на министъра на културата, за финансиране на проекти по програмата на Министерство на културата за целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация. В тази връзка вече е започнало и издаването на разрешения за редовни археологически проучвания за сезон 2022 г., съгласно чл. 148, ал. 1 от Закона за културното наследство, като към този момент има издадени над 30 бр. разрешения за редовни проучвания на обекти от цялата страна.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини