В планетариума в Смолян откриха уникална изложба със снимки „от другата страна“ на Космоса

Изложба от над 60 фотоса, заснети със свръхмощната техника на телескопа „Хъбъл“, беше открита днес-23 април в 17 часа в Планетариума в Смолян.

Звездната институция в родопския град е една от двете в България, освен БАН, които след сериозен подбор и кандидатстване са получили снимките, заснети от Телескопа.

Гвоздей в уникалната изложба е огромен постер, чието съдържание досега беше строго пазено. Той ще стане част от постоянната изложба на планетариума.

„Много институции са кандидатствали, но само планетариумът и БАН са одобрени да получат постера, който беше пазен до сега като изображение, заради поет от нас ангажимент за това, какво точно има на него“, обясни Христина Калайджиева, физик в планетариума и добави, че едва на 60 места в целия свят то е било изпратено.

Постерът е изключително качествена снимка на обширна област от мъглявината Карина от съзвездието „Кил“, която е 4 пъти по-голяма от тази в „Орион“.

Снимката показва не само видимата част на спектъра, но и тази в инфрачервената област, а

на нея са изобразени мъглявини, кухини, стълбове и звезди, които са заснети благодарение на големите технически възможности на телескопа.

Всичко това е невъзможно да се види от Земята, дори с най-добрата техника, не само защото го закрива облак прах, а и защото разстоянието до там е 20 хиляди светлинни години.

„Снимковият материал събран от телескопа за четвърт век е удивителен, заснети са над 1 милион изображения, които са не само красота, но и огромна база за научни изследвания“, каза още Калайджиева.

Изложбата се откри точно на 23 април, когато „Хъбъл“ е изстрелян в открития Космос.

Към всяко от изображенията са добавени и кратки обяснения, за да бъде достъпен материалът за широката публика и да е ясно какво има на фотосите.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини