Съдебно тото в Деня на отворените врати в Кърджали,разиграха дела между магистрати

Съдебно тото бе разиграно в Деня на отворени врати, организиран от Окръжния съд в Кърджали по случай професионалния празник на юристите. Председателят на Окръжния съд Георги Милушев демонстрира пред журналисти системата за електронно разпределение на делата, която изключва възможността магистрати да гледат дела по свое усмотрение.

Електронната система в Кърджали действа от 1998 г. и е изработена с американско съдействие. Към деловодната програма „Лотус“действа специален модул за случаен подбор на магистрати за гледане на дела с цел избягването на конфликт на интереси. Програмата се счита за по- съвършенна от тази , която е масово разпространена в съдилищата на страната, защото съчетава в едно деловодната система с модула за разпределение и изключва всякаква възможност за субективно вмешателство.

Делата за днес бяха само от районните храамове на Темида по въззивни жалби. На всяко от тях се поставя печат с часа на входиране. Делото получава уникален номер. С него то влиза в програмата.До модула за разпределение допуск има само председателя. Чрез съдебното тото той определя кой от магистратите, които гледат наказателни дела ще поеме ново дело.По същия начин се разпределят и гражданските дела между съдии с такава квалификация. Системата действа автоматично и ръчно. При автоматичното се разпределят почти всички дела,с изключение на мерките за неотклонение,които се поверяват на дежурен магистрат , чието име се вкарва в системата ръчно.

Председателят на Окръжния съд Георги Милушев показа, как след автоматичното определяне на докладчик по делото,автоматично излиза и протокол, който посочва часа и деня на електронното тото. Той се прикрепя към делото и отделно автоматично отива във Висшия съдебен съвет за контрол.

За сега нямаме случай някои да се оплакал от нашата система за случаен подбор или от ВСС да са констатирали нарушения, каза в заключение Георги Милушев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини