Девет души осъдени на затвор в Кърджали за шофиране без книжка

Георги Милушев

 Девет души са осъдените през миналата година на затвор, заради управление на моторни превозни средства без книжка. Те са получили ефективни наказания до 6 месеца. Преди да попаднат в затвора те са били наказвани с пробация и условни присъди. Въпреки това не са си взели поука. От тези девет души,двама никога не са имали книжки. Това съобщи на брифинг председателят на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев. Карането без свидетелство за правоуправление е едно от най-честите престъпления, за които се водят наказателни дела Кърджалийския съдебен район.Втори по брой са случаите на осъдени за шофиране в нетрезво състояние с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Заради тези присъди най-голям в Окръжния и районните съдилища е броят на общоопасните престъплениия.

Общо в Районните съдилища в региона са гледани през 2014 г. 4183 дела. Има тенденция на спад. През 2013 г. Техния брой е бил 4734,а през 2012 г.-6957. Причината за високия брой дела през 2012 г. са заповедните проиизводства срещу ОЦК, заради искове на работниците.В Окръжен съд също има намаляване на броя на делата-миналата година са били 604.

Натовареността на съдиите в Окръжен съд -Кърджали е 5,55 дела на месец, като се констатира спад през последните години. В националната класация сме в последната седмица. При районните съдилища най-голяма е натовареността на Кърджалийския районен съд- 29,59 дела на месец, което го поставя към средата на националната скала за натовареност, каза още Георги Милушев.

Общо осъдените от Районните съдилища са 344 лица. В Окръжен съд няма оправдателни присъди. Девет са постановените от районните магистрати.

Кърджалийският съдебен район разполага с една от най-добрите електронни системи за разпределение на делата. Тя е американска и е вкарана по пилотен проект. Общо четири програми функционират в страната ,но нашата до сега не е създала проблеми, каза още председателят на Окръжния съд Георги Милушев.

Проверка на Апелативния съд е показала отличен резултат на нашите Окръжен и районни съдилища. Те успяват да завършант в указания от закона тримесечен срок делата при 94% от случаите, което ги класира в първата петица на страната.

През миналата година настъпиха кадрови промени, заради изтичане на вторите мандати на административни ръководители на Районни съдилища.

Марин Чорбаджийски оглави Районния съд в Крумовград след два мандата на Иван Йорданов. В Кърджали Валентин Спасов по същите причини отстъпи поста на Ангел Момчилов. Втори мандат на поста председател на Окръжния съд подхвана Георги Милушев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини