Отец Николай Величков: Да вкореним християнските добродетели в сърцата си!

По решение на Светия синод тази година духовниците от храмовете в страната ще си запалят от благодатния огън от Йерусалим на летището в София в събота през нощта. Имам разрешение от Пловдивския митрополит Николай и ще бъда там, каза отец Николай Величков от манастирски храм „Св.Йоан Предтеча“ в Кърджали. С него тази година няма да пътуват децата от неделното училище към храма, заради това, че е забранено среднощно пътуване на малките. Свещеници от Крумовград и Ивайловград ще понесат благодатния огън от Кърджали.
Днес, на Велика събота в 9.30 часа децата от неделното училище към храма заедно с родители и миряните ще боядисват яйца в двора на манастирския храм. Отново миряни ни дариха 15 кори с яйца, купили са хубави лепенки с християнски мотиви и бои, каза отец Николай. На много места ще се боядисват яйца, но много хора ги свързват с веселба. В храма обясняваме смисъла на християнското яйце, децата идват с родителите си, с бабите и дядовците си, каза той. На Великден, децата от неделното училище ще поведат литийното шествие около църквата с хоругви, с църковни знамена.
От чисто човешка гледна точка пожелавам семействата да бъдат сплотени, да живеят в мир, разбирателство и в единение. В духовен аспект всеки да се вгледа в душата си и да разбере, че животът му е дар от Бога, защото е получил от него диханието си, казва свещеноиконом Николай Величков.
Той припомни, че изповедта е необходима, с нея извършваме светото тайнство покаяние. Човек излива душата си не пред свещеника, а пред Бога и разбира, че е съгрешавал. Като се покайва, той се научава да се пази от греха, да го разпознава и да не го допуска да се влива в него и в семейството му. Когато човек извърви пътя на покаянието, се учи на християнските добродетели, от които най-голяма е любовта. Важни са християнските добродетели, не човешкото разбиране за добро, защото то може и да е свързано с порочни навици.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини