Свръхпроизводство у съседите води до фалит на родните производители на ориенталски тютюни

Цветан Филев на протест срещу ниските изкупни цени

Свръхроизводство на ориенталски тютюни в съседните Турция, Гърция и Македония е една от причините за фалит на българските производители в Кърджалийско и Хасковско. През 2013 и 2014 г. у съседите е отчетен сериозен ръст, което води до падане на цените на световния пазар на сортовете басми. Чуствително се сриват  и цените у нас.Миналата година за Хасковско те са били около 4 лева,а за Кърджалийско около 6 лв.За сравнение през 2012 г. са достигали 8 лева за килограм.Това кара родните производители да се откажат от тютюнопроизводството,като нерентабилно.Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.Според членът на ръководството на Сдружението за производство на ориенталски тютюни и кмет на родопската община Кирково Сали Рамадан само за последните няколко години броят на тютюнопроизводителите е намалял двойно.В ръководената от него община от 4000 производители през 2014 г. те са паднали на 2186.Толкова са се регистрирали в Поземлената комисия,като производители.Очаква се тази година да са под 1800.Той също е на мнение,че конюнктурата на световния пазар през последните години е неблагоприятна за родните производители.

  И Филев и Рамадан са единодушни,че приходите на нашите ттюнопроизводители през следващите години ще намаляват. Една от причините е свиването на националните доплащания. Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите причината е предвиденото 5% снижаване на националните доплащания за единична ставка тютюн всяка година до 2020 г. Това на практика ще снежи доходите за килограм с 5 на сто годишно.

България е единствената страна в Европейския съюз,която в референтния период от 2014 до 2020 г.подпомага със национални доплащания своите тютюнопроизводители.По регламент обаче, тяхното изплащане ще се прекрати през 2020 г.,посочи Цветан Филев.Така той потвърди събощеното в Кърджали от министърът на земеделието Десислава Танева,че помощта на държавата за тютюнопроизводителите секва през 2020 г.

Всяка година заделеното за национални доплащания намалява.Миналата година сумата бе 117 млн.,тази е 105,а следващата ще бъде 95 милиона.При намалени цени от фирмите-изкупвачи и намалени национални доплащания няма кой да работи,категоричен е Сали Рамадан.Той каза,че една от причините е и в праговете за осигуряване на земеделските производители.Тази година прагът е повишен от 240 на 300 лева,а догодина става 420. Хората не могат да заделят тези средства.Много се отказват или не се осигуряват,казва още Сали Рамадан.

 И Филев и Рамадан са единодушни ,че тютюнопроизводството е непривлекателно за младите хора.Много от тях предпочитат да отидат на гурбет в Западна Европа, отколкото да се прегърбват на тютюневите ниви.

  Според  председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев тази година броят на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни ще стане известен през първата половина на юни.От месец има заложени лехи.В края на май ще се подадат декларациите з схемите за национални доплащания и ще стане ясен броя на производителите през настоящата година.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини