Ресторантите в Кърджали пред фалит, ако върнат ДДС от 20%

Ресторантите в Кърджали са изправени пред фалит, ако върнат ДДС от 20%. Ресторантьорският бизнес е готов на протести,ако правителството предприеме тази стъпка. Предстоят разговори в парламентарните комисии. Това съобщи за Кърджали бг вести Кадир Мустафов,координатор на Асоциацията на заведенията в България за област Кърджали.

 В момента ДДС е 9%. В 24 страни от Европейския съюз то е намалено ,за да се стимулира туризма. Ангажирана е много работна ръка. Средно в заведение работят по 6 души,общо за страната са около 144 000 . 24 000 фирми са ангажирани с ресторантьорския бизнес,подчерта Кадир Мустафов.

Той посочи, че финансовия министър Асен Василев  се опитва да пълни държавната хазна за сметка на ресторантьорите. В момента само за осигуровки на един член на персонала, ресторантьорите плащат по 330 лева месечно.

Браншът все още не може да се върне на нивото преди пандемията подчерта Кадир Мустафов.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тъ
    Търговец
    3 0
    10:20, 19 сеп 2023
    Има капитализъм, конкуренция! Предлагаш хубава кухня, висока култура на обслужване, музика, интериор и екстериор, цени изгодни и т. н. Печелиш клиенти, стокооборот.... Конкурираш! Вървиш напред! РАБОТА, РАБОТА И ПАК РАБОТА! НЕ ХЛЕНЧЕНЕ, ИСКАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА! ОТ новите комунисти ли сте, нали искахте пазарна икономика, демокрация
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини