Здравното министерство ще проверява опасен ли е проектът за златодобив на Ада тепе

Зам. -министър Адам Персенски пое ангажимент  да бъде направена проверка за потенциалната опасност от наличието на арсен в златосъдържащия концентрат, който ще се извлича на Ада тепе край Крумовград. Това стана след като от Български център за зелена икономика и Политическа партия “Зелените” – Пловдив внесохме отворено писмо до здравния министър Петър Москов, обяви Васил Къдринов, председател на Българския център за зелена икономика. Той добави, че на основание на Наредба 36 природозащитниците  са поискали спешен държавен здравен контрол и искат отговор дали има опасност за хората от Крумовград. Основанието на природозащитниците е, че в проекта за златодобив на Ада тепе компанията „Дънди прешъс метълс“ не е посочила как рудният концентрат ще се преработва и транспортира, както и дали са предвидени адекватни мерки за опазване здравето на хората в региона.Д-р Адам Персенски ни увери, че министерството спешно ще предприеме проверка по сигнала ни. Очакваме скоро резултата, добави Къдринов.
Къдринов е категоричен, че при концесията за Ада тепе има много неща на ръба на закона – дадена е без търг, защото фирмата била направила търговско откритие. А златото там е открито преди хиляди години от нашите прадеди, казва екологът. Как и кой е дал тази концесия. И то при условие, че българската държава не получава нищо. „Дънди прешъс метълс“ е офшорна компания, собственост на Джонатан Гудман, регистрирана на Виржинските острови. Пристигнала тук под маската на загрижен инвеститор и очевидно е имала възможности да получи подкрепата на „добри“ държавни служители, които са й дали концесията без търг. Питаме кой даде тази концесия и кой ще я прекрати, защото тя е неизгодна, казва Къдринов. Той твърди, че според доклад на БОРКОР тази компания не плаща дори и скромната концесионна такса от рудника в Челопеч, която трябва да отиде в „Сребърния фонд“ за българските пенсионери. Гсподин Гудман ще става все по-голям милионер, а българските пансионери ще стават все по бедни, казва Къдринов.
Пред Върховния административен съд през 2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата, която ще се добива има 1057 тона арсен и при преработката той отива в златния концентрат. В същото време в официално изявление “Дънди Прешъс Металс” обявява, че “добиваният златен концентрат за разлика от този от находището в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра”. Според изявление на директора на „Дънди „ в Крумовград Илия Гърков “Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие”, казва Къдринов. Искаме отговор дали няма да преработват в КЦМ- Пловдив този концентрат, който е опасен за хората.
След като научават, че „Дънди прешъс метълс“ кандидатстват пред съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие за заем от 45 милиона долара за проекта си в Крумовград от Български център за зелена икономика изпащат писмо до банката, представяйки проблема, и обсъждането на заема е отложено за април.
Ще уведомим Европейската банка, че Министерство на здравеопазването е започнало проверка на проекта в Крумовград. Ако все пак банката отпусне кредита , ще питаме защо европейски пари отиват за такъв опасен проект. 
Трябва да надигнем глас срещу този произвол. В Гърция протестират срещу няколко златни мини, правителството прикани чуждите златодобивни компании да напуснат страната. Отказаха на „Елдорадо голд“ да добива злато в Халкидики, в Румъния не позволиха златодобив в Роша Монтана. Ще уведомим гръцки и румънски евродепутати за проблема в Крумовград, защото не виждаме ролята на българските евродепутати, заяви Васил Къдринов.

Кърджали нюз

Източник: http://kardjalinews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини