Местан поиска актуализация на бюджета заради свлачищата

ДПС е готово да подкрепи, актуализация на държавния бюджет и ако е необходимо завишаване на бюджетния дефицит, за да се справи държавата с тежкия проблем със свлачищата, които се активираха след валежите в началото на годината. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

Той изброи населени места в Родопите, където проблемът е най-сериозен и показа пред депутатите снимки на засегнати от процесите къщи. Само в община Кърджали са увредени 45 къщи в различни населени места, от които 6 са напълно разрушени. "Аз заявявам отговорно, че целта на изявлението от името на парламентарната група не е извличането на евтин политически дивидент, защото пред лицето на стихийното бедствие няма управляващи и опозиция", каза Местан.

Той допълни, че си дава сметка за огромните средства, които са необходими за решаването на проблемите и че тези пари не са планирани в бюджета.

"Ние сме готови да ви подкрепим, ако е необходимо включително и за актуализация на държавния бюджет, включително ако е необходимо бюджетният дефицит да бъде завишен, примерно, с 0.1% от 1.8 на 1.9%. Но ние сме длъжни да намерим решение на казуса", каза Местан. Призова да не се търси по-евтиното решение – да се намерят нови жилища в други населени места за хората, чиито домове са засегнати, а да се работи за укрепването на свлачищата.

"Ако не вземем по-трудното решение, решението, което ще ни струва по-скъпо, има огромен риск свлачищните процеси да продължат и тези 45 къщи могат да станат 145 в близко време", каза лидерът на ДПС. Допълни, че се надява в кратки срокове да се предприемат спешни мерки и декларира, че управляващите ще имат подкрепата на партията му.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева каза в отговор, че трябва да се направи много точна преценка за това как да се действа в различните места. По думите й все още няма изготвени проекти за няколко от селата в Кърджалийско, които трябва да бъдат подпомогнати. Тя даде пример със засегнатото от свлачище село Сипей. За укрепването там по проект са необходими 9 млн. лева.

"Трябва да се види дали има смисъл да се наливат средства в нещо, което непрекъснато пропада. Може би трябва да търсим възможност там, където е необходимо, да се отчуждат терени и да се даде възможност на хората да бъдат подкрепени, за да си направят жилища", каза тя. По думите й са необходими много сериозни проучвания, за да се прецени къде да се правят укрепвания на място и къде да се търсят други решения.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини