Многохиляден митинг в Рим срещу трудова реформа

Десетки хиляди работници излязоха вчера на митинг в центъра на Рим срещу реформата в трудовия сектор на италианския премиер Матео Ренци.
Начело на демонстрантите застана синдикален ръководител, смятан от мнозина за възможен бъдещ лидер на италианската левица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Митинг-шествието бе организирано от Федерацията на работещите в металургичния сектор, чийто лидер Маурицио Ландини се опитва да обедини фрагментираното ляво пространство в по думите му "социална коалиция" срещу Ренци.

Той обвинява премиера, че е изместил своята Демократическа партия прекалено много към центъра, изоставяйки традиционните си политически корени.

На вчерашния митинг присъстваха и лидерът на малката лява партия "Левица, екология, свобода", както и видни депутати от собствената политическа сила на Ренци.

Според така наречения Закон за заетостта на премиера фирмите могат да уволняват работници по причини, свързани с бизнеса им, без да са задължени след това да ги връщат на работа, ако съдът признае уволнението за неправомерно.

Компаниите ще трябва единствено да плащат обезщетение на въпросния служител.

Според премиера този закон ще помогне да намалее безработицата, която сред хората под 25-годишна възраст е около 42 процента.

Ренци, който казва, че иска да "революционизира" Италия с институционални и икономически реформи, засега не обръща особено внимание на многобройните протести на работници, студенти и опозиционни партии срещу правителството му, което управлява вече година, отбелязва Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини