Фалшивите пари се увеличиха с 30%

Бум на фалшиви пари у нас показват данни на Българската народна банка. През изминалата година в страната са хванати 2868 броя ментета, което е с близо 30 на сто повече от 2013 г. Само за последните три месеца на миналата година са регистрирани и задържани 321 броя неистински български банкноти. Обикновено опитите за пробутване на пари менте се засилват през лятото, но през миналата година пикът е бил през първото и второто тримесечие, съответно по 1072 и 938 фалшификата.

Статистиката на БНБ показва, че през последните три години хванатите фалшификати се увеличават. За цялата 2013 г. броят на неистинските банкноти е 2238, а година по-рано - 1370. Рекордна в това отношение си остава 2010 г., когато бяха засечени 6664 фалшиви банкноти.

През първите три месеца на 2014 г. у нас имаше бум на ментета на десетолевката. Оттогава насам тенденцията се обърна и голяма част от банкнотите, заловени и регистрирани, са двайсетолевките - 1273 броя, или 44,4 на сто от всички. Зачестяват и фалшификатите на 50 лева. Добрата защита на банкнотата от 100 лв. явно я прави трудна за фалшифициране - за цялата година са заловени едва 12 броя ментета. Другата причина е, че високият купюр рядко се използва. Схемите за пробутване на пари менте са традиционните. В повечето случаи фалшификатите се дават на магазинери. Друг вариант за разпространение са чейндж бюрата или уличните търговци.

От статистиката на БНБ става ясно още, че през м.г. заедно с чуждите валути са заловени

12 400 банкноти. От чуждестранните пари най-много са неистинските долари - 5484 броя. В края на 2014 г. в обращение са били 11,586 млрд. лева. За година те са нараснали с 1,3 млрд. лв.

Левът има пет защити

Има пет основни защитни елемента на лева, по които хората могат да проверят дали дадена банкнота е истинска. Първият от тях се установява при допир.

Това е т.нар. релеф на ревера на портретите на всяка банкнота. Освен това релеф има и надписът „Българска народна банка“ в края на купюрите. При насочването на парите срещу светлината се открояват още три защити: воден знак, осигурителна нишка и т.нар. регистър на погледа, в който се изписва номиналът на съответната банкнота.

Важен защитен елемент е и холограмната лента. При накланянето на банкнотата фигурите по нея проблясват.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини